Publisert 1. september 2023 | Oppdatert 5. september 2023
Arbeidsledigheten i Rogaland fortsetter å være på et lavt nivå. Samtidig strever arbeidsgivere i fylket med å finne kvalifisert arbeidskraft.
6 519 personer er registrert som helt arbeidsledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak ved utgangen av august, viser oppdaterte arbeidsmarkedstall fra Nav. 4 384 av dem, eller 1,7 prosent av arbeidsstyrken, er helt ledige. Sammenlignet med samme tid i fjor, er det en økning på 5 prosent. På landsbasis er 1,9 prosent av arbeidssøkerne helt ledige.
– I Rogaland holder ledigheten seg fortsatt på et lavt nivå. I løpet av august har differansen mellom Rogaland og snittet for landet økt. En av forklaringene kan være den spesielt høye aktiviteten innenfor olje og gass i fylket, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Justert for sesongvariasjoner er ledigheten i Rogaland stabil sammenlignet med juli, viser de ferske tallene.
– Nesten halvparten – eller cirka 2 000 personer – av de helt ledige regnes som langtidsledige. Det vil si at de har vært registrert som arbeidssøkere hos Nav i mer enn et halvt år, sier Nav-direktøren.
Stabil utvikling innen yrkesgruppene
Disse fire yrkesgruppene i Rogaland hadde flest helt ledige i august:
- Industriarbeid, med til sammen 438 helt arbeidsledige. Det er en nedgang på 7 prosent sammenlignet med i fjor.
- Serviceyrker og annet arbeid, med 413 helt arbeidsledige. Antallet arbeidsledige i denne yrkesgruppen utgjør en nedgang på 10 prosent det siste året
- Butikk- og salgsarbeid, med 406 helt arbeidsledige. Det er en økning på 5 prosent i forhold til fjoråret
- Reiseliv og transport, med 406 helt arbeidsledige – noe som er økning på 4 prosent sammenlignet med samme tid i 2022
– Det er ingen av yrkesgruppene som har store bevegelser i antallet ledige. Det har vært en stabil utvikling de siste månedene, sier Haftorsen.
Stavanger, Sandnes og Haugesund har høyest ledighet
Stavanger, Sandnes og Haugesund er kommunene med høyest andel helt ledige i fylket med henholdsvis 2,0 prosent førstnevnte og 1,9 prosent for de to andre. Av de mest befolkningsrike kommunene har Karmøy og Eigersund lavest ledighet med 1,3 prosent av arbeidsstyrken helt ledige.
Arbeidsgivere i Rogaland sliter med å finne nye kvalifiserte medarbeidere
I Rogaland ble det utlyst 3 569 stillinger i august. Dette er et høyt antall, selv om det er en nedgang på 14 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. 857 stillinger ble utlyst innenfor helse, pleie og omsorg. Det betyr at hver fjerde stilling som ble utlyst, kommer fra denne bransjen. Bygg og anlegg hadde 441 utlyste stillinger, en nedgang på 14 prosent mot august i fjor. Butikk- og salgsarbeid hadde 371 utlyste stillinger. Undervisning og reiseliv og transport er to andre yrkesgrupper med forholdsvis høye utlysningstall.
– Arbeidsgivere i Rogaland opplever store utfordringer med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Dette gjelder flere bransjer, men spesielt innen helse, pleie og omsorg. Nav oppfordrer arbeidsgivere til å tenke nytt når de skal finne nye medarbeidere. Senk kravene i utlysningene og sats på mer opplæring på arbeidsplassen. Nav har en stor verktøykasse med ulike tiltak som kan hjelpe arbeidsgivere med å gjøre gode ansettelser av personer som i dag står utenfor arbeidslivet, sier Haftorsen.
– Slik får flere mennesker muligheten i arbeidslivet og bedriftene får dekket sitt behov for arbeidskraft, avslutter Haftorsen.
Arbeidsmarkedet i Rogaland. August 2023.
Nøkkeltall | August 2023 |
Helt uten arbeid 16 – 67 år | 4 348 (1,7%) |
Arbeidsmarkedstiltak | 650 (0,3%) |
Bruttoarbeidsledighet | 5 034 (2,0%) |
Unge helt uten arbeid 16 – 29 år | 1 179 |
Langtids-arbeidssøkere (26 uker eller mer) | 1 993 (45%) |
Delvis uten arbeid | 1 485 (0,6%) |
Utlyste stillinger | 3 569 |
Se vedlagte oversikter for mer informasjon.
Fakta
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode.