Publisert 28. juni 2024
— Flere ukrainske fordrevne er ferdige med introduksjonsprogrammet, og registrerer seg som arbeidssøkere hos Nav, noe som bidrar til at arbeidsledigheten stiger, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen
I juni var 4 559 personer i Rogaland, tilsvarende 1,7 prosent av arbeidsstyrken, registrert som helt ledige. Sammenliknet med samme måned i fjor, økte antallet helt ledige med 538 personer, noe som tilsvarer en økning på 13 prosent. Fra mai økte antall helt ledige med 182 personer. Helt ledige øker også justert for normale sesongvariasjoner.
Bruttoledigheten, som er summen av de helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, bestod av 5 625 personer, eller 2,1 prosent av arbeidsstyrken. Fra i fjor er det en økning på over 1 000 personer.
— Selv om arbeidsledigheten er på et lavt nivå, peker pilene på ledigheten svakt oppover, og det forventer vi at vil fortsette utover høsten, sier direktøren.
Flest helt ledige var det innen industriarbeid (477), serviceyrker (444), reiseliv og transport (422) og butikk- og salgsarbeid (410).
Mer enn halvparten av de arbeidsledige har innvandrerbakgrunn
Den økte ledigheten skyldes i stor grad at flere ukrainske fordrevne har registrert seg som arbeidssøkere hos Nav. Personer med innvandrerbakgrunn utgjorde 57 prosent av de helt ledige, og har økt med 501 personer fra i fjor. Personer med innvandrer bakgrunn utgjør 93 prosent av den totale økningen i antall helt ledige. Etter fødeland utgjorde ukrainere 669 personer av de helt ledige, eller 15 prosent av de helt ledige.
— Selv om andelen ukrainske fordrevne i arbeid er lav, ser vi at det har vært en gradvis økning i andel sysselsatte i løpet av året, sier Haftorsen.
Svært mange ledige stillinger i Rogaland
I juni ble det registrert 3 936 ledige stillinger i Rogaland, noe som er en økning på 36 prosent fra i fjor. På landsbasis økte antall ledige stillinger med 14 prosent. Hittil i år har det blitt utlyst 29 525 ledige stillinger i Rogaland, og er på nivå med rekordåret 2022. Da ble det utlyst 30 597 ledige stillinger i samme periode.
Det var høy stillingstilgang innen de fleste yrkesgruppene, og som vanlig var det flest utlyste stillinger innen helse, pleie og omsorg, med 830 ledige stillinger. I tillegg var det stor etterspørsel innen butikk- og salgsarbeid (548), bygg og anlegg (436), ingeniør- og ikt-fag (363), og serviceyrker (301). Etter enkeltyrker var det klart flest utlyste stillinger etter butikkmedarbeidere (494), etterfulgt av sykepleiere (171).
— Den særskilt gode stillingstilgangen i Rogaland må sees i sammenheng med den høye aktiviteten i olje- og gassindustrien. Det er gode muligheter i de fleste bransjer i fylket nå, sier Merethe P. Haftorsen.
Forskjeller mellom kommuner
Strand kommune hadde størst andel ledige, med hele 2,9 prosent i juni. Av de større kommunene i Rogaland hadde Haugesund (2,1 prosent) og Sandnes (2,1 prosent) høyest andel helt ledige. Sola (1,5 prosent), Karmøy (1,3 prosent) og Eigersund (1,3 prosent) hadde lavest ledighet, mens Stavanger havnet midt på treet (1,7 prosent).
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode.
Se vedlagte oversikter for mer informasjon.