Publisert 27. september 2024
— 2024 ligger an til å bli et av årene med flest utlyste stillinger noensinne, noe som bekrefter at det er en betydelig mangel på arbeidskraft, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Ved utgangen av september var det registrert totalt 7 622 arbeidssøkere i Rogaland. Av disse var 4 673 helt ledige, dette tilsvarer 1,8 prosent av arbeidsstyrken. På landsbasis er andelen på 2,0 prosent.
Sammenliknet med samme måned i fjor er det en økning på 405 personer, eller 9 prosent. Antallet helt ledige sank fra forrige måned, men øker litt når vi justerer for sesongvariasjoner. Det betyr at antallet helt ledige ikke har gått like mye ned som normalt for en september måned.
Bruttoledigheten, helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, øker fra forrige måned også når vi justerer for sesongvariasjoner. Denne gruppen utgjorde i september 5 873 personer, tilsvarende 2,3 prosent av arbeidsstyrken.
Blant personer med innvandrerbakgrunn var andelen helt ledige på 4,9 prosent, mens hos ikke-innvandrere var den på 1,0 prosent.
— Vi ser at det er en svak økning i arbeidsledigheten også denne måneden, og vi forventer at den vil fortsette å øke noe utover høsten, forklarer direktøren.
Flest helt ledige har yrkesbakgrunn innen industriarbeid (492), reiseliv og transport (422), og serviceyrker og annet arbeid (418).
Historisk antall utlyste stillinger
I september ble det utlyst 4 062 stillinger i Rogaland. Dette er en økning på hele 31 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det er stadig flest utlyste stillinger innen helse, pleie og omsorg (796), etterfulgt av ingeniør og ikt (569) og industriarbeid (461).
— Det er mange forhold som bidrar til at det er et overskudd av ledige stillinger i år. Aktiviteten på sokkelen og i leverandørindustrien er høy, noe som gjør behovet innen ingeniør og ikt og industriarbeid stort. Samtidig er det fortsatt store bemanningsutfordringer innen helse, pleie og omsorg, og det er færre som utdanner seg innen for eksempel sykepleie, sier Haftorsen.
Kommunevise variasjoner
Strand (2,4 prosent) hadde høyest andel helt ledige. Eigersund (2,2 prosent), Sandnes (2,2 prosent) og Stavanger (2,0 prosent) hadde også høyere ledighet enn fylkessnittet. Lavest ledighet var det i Sauda (0,7 prosent) og Kvitsøy (0,7 prosent), samt Bokn (0,8 prosent). Ellers var det mindre variasjoner i de andre store kommunene Haugesund (1,9 prosent), Sola (1,6 prosent) og Eigersund (1,6 prosent).
Fakta
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode.
Se vedlagte oversikter for mer informasjon.