Publisert 30. mai 2024
— Men, antallet sykefraværstilfeller grunnet luftveisinfeksjoner er redusert siden i fjor, og psykiske lidelser fortsetter å øke, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Det legemeldte sykefraværet i årets første kvartal holdt seg stabilt på 5,4 prosent, det samme som i fjor. Dette er lavt sammenlignet med resten av landet på 6,2 prosent. Totalt i Rogaland var det 710 743 antall tapte dagsverk i det første kvartalet av 2024.
Lavest sykefraværsprosent var det i Hjelmeland (3,6 prosent) og Sola og Sokndal (4,7 prosent) – disse hadde også størst nedgang fra i fjor. Høyest sykefraværsprosent hadde Utsira (7,1 prosent) og Lund (7,0 prosent) – disse hadde også størst økning fra i fjor. Ellers var det mindre variasjoner i de andre store kommunene Stavanger (5,0 prosent), Sandnes (5,5 prosent) og Haugesund (5,7 prosent).
Som vanlig var det størst andel tapte dagsverk innen diagnosegruppen muskel- og skjelettlidelser (30,8 prosent) og psykiske lidelser (25,8 prosent). I antall sykefraværstilfeller er muskel- og skjelettlidelser den største gruppe (25,4 prosent), etterfulgt av sykdommer i luftveiene (19,8 prosent).
Færre tilfeller av sykefravær med luftveisinfeksjoner enn i fjor
Diagnosegruppen sykdommer i luftveiene hadde størst nedgang sammenlignet med i fjor, både i antall dagsverk og i antall sykefraværstilfeller. I årets første kvartal var andelen tapte dagsverk på 7,4 prosent. I antall tilfeller var derimot sykdommer i luftveiene den nest største gruppen. Denne typen fravær har normalt sett kortere varighet.
— Det har vært færre sykefraværstilfeller grunnet akutte øvre luftveisinfeksjoner, covid-relatert sykdom og influensa, forteller Haftorsen.
Det er færre tapte dagsverk og tilfeller grunnet muskel- og skjelettlidelser, samtidig som det økte for psykiske lidelser.
Reduksjon i tilfeller av korttidssykefravær
68 prosent av sykefraværstilfellene hadde en varighet på 16 dager eller mindre. Det er en nedgang fra i fjor.
— Dette er ikke uventet når det er nedgang i sykdommer i luftveiene – en diagnosegruppe med kortere varighet en mange av de øvrige, sier Merethe P. Haftorsen.
Mer enn hvert fjerde tapte dagsverk tilhører helse- og sosialtjenester
Regionens største næringsgruppe, helse og sosialtjenester, hadde totalt 200 870 tapte dagsverk, noe som er 28 prosent av alle tapte dagsverk, eller 8,4 prosent innen næringen. Bergverksdrift og utvinning som sysselsetter nest flest i Rogaland, hadde en sykefraværsprosent på 3,9 prosent.
Av sektorene var det høyest sykefraværsprosent innen kommunal forvaltning med 7,6 prosent. Statlig forvaltning hadde 5,9 prosent, og privat og offentlig næringsvirksomhet var lavest med 4,7 prosent.
Flere i gradert sykefravær
Gradert sykefravær, sykemeldte som er delvis i arbeid, økte fra 21,4 prosent i fjor, til 23,8 prosent i år. På landsbasis var dette tallet 26,2 prosent. Det var større andel blant kvinner enn det var blant menn som jobber gradert.
— Det er gledelig å se at det har vært en økning i bruken av gradert sykmelding, da det er et mål at flere som er sykmeldt skal være noe i arbeid når sykefraværet blir langvarig. Dette er svært viktig for å hindre utstøting fra arbeidslivet, sier Merethe P. Haftorsen.
De yngste har lavest sykefravær
Det laveste sykefraværet finner vi blant de yngste i aldersgruppen 16-19 år (2,4 prosent) og 20-24 (3,7 prosent). Høyest sykefravær er i aldersgruppen 60-64 år (6,4 prosent), og 30-34 år (6,2 prosent).