Publisert 7. mai 2024 | Oppdatert 7. mai 2024
Nav Troms og Finnmark gjennomfører årlig en undersøkelse blant arbeidsgivere innen offentlig og privat sektor for å få kunnskap om arbeidskraftsbehov og rekrutteringsutfordringer i fylkene.
Fra 1. januar 2024 ble storfylket delt, og nytt av i år er at det utarbeides resultater separat for Troms og Finnmark. Til årets undersøkelse ble 550 bedrifter i Finnmark og 719 bedrifter i Troms invitert til å delta, hvorav henholdsvis 75 og 78 prosent besvarte undersøkelsen.
- Vi takker alle bedriftslederne som har tatt seg tid til å svare på spørsmålene i undersøkelsen. Dette er verdifull innsikt både for oss i NAV, for arbeidsgiverne, partene i arbeidslivet, utdanningssektoren og øvrige samfunnsaktører. Ikke minst er den nyttig for de som ønsker å vite hvor jobbmulighetene er, sier Kristin Røymo, Regiondirektør i NAV Troms og Finnmark.
Nesten en av tre bedrifter i Troms forventer økning i antall ansatte – nesten like mange sliter med å få tak i rett kompetanse
Årets bedriftsundersøkelse viser at 30 prosent av bedriftene i Troms og 23 prosent av bedriftene i Finnmark forventer å øke antall ansatte det kommende året, mens 10 prosent i Troms og 9 prosent i Finnmark forventer færre ansatte. Samtidig er Troms og Finnmark blant fylkene i landet med de største rekrutteringsutfordringene hvor mer enn 27 prosent av virksomhetene rapporterer at de har hatt problemer med å få tak i rett kompetanse de siste tre månedene.
Mangelen på arbeidskraft er lavere enn i fjor - det strammeste arbeidsmarkedet i landet er fortsatt i nord
Sammenlignet med mangelen på arbeidskraft fra fjorårets bedriftsundersøkelse har Troms og Finnmark samlet sett den største nedgangen blant fylkene. Samtidig er mangelen på arbeidskraft fortsatt stor. Bedriftene i Troms kunne ansatt 2040 og i Finnmark 1200 flere dersom de fikk tak i personer med riktig kompetanse. Ser vi mangelen på arbeidskraft opp mot ønsket sysselsetting i fylkene har Finnmark det strammeste arbeidsmarkedet i landet, Troms ranker som nummer 3.
Det er desidert størst mangel innen helse- og sosialtjenester i begge fylker. Ser vi på yrkesgrupper er det de samme fem som er mest etterspurt i begge fylkene, tre er innen helse, inkludert helsefagarbeidere, sykepleiere og andre helseyrker, samt grunnskolelærere og butikkmedarbeidere. Det er også stor etterspørsel etter legespesialister, lastebil- og trailersjåfører, bussjåfører og kokker. Hele 1178 flere personer kunne vært i arbeid innenfor disse næringene, hadde arbeidskraften vært tilgjengelig.
Nesten halvparten av bedriftene er åpne for å rekruttere inkluderende kommende år
I årets undersøkelse svarer 48 prosent av bedriftene i både Troms og Finnmark at det er aktuelt å rekruttere personer som trenger ekstra oppfølging eller tilrettelegging kommende år. Ser vi på bedriftene som forventer å øke antall ansatte kommende år - øker andelen som ønsker å rekruttere inkluderende til 54 prosent.
Nesten én av tre bedrifter i Troms forventer å øke i antall ansatte kommende år, i Finnmark nesten én av fire, og det gir gode muligheter for inkludering.
- Å ansette noen med hull i CV-en, som har vært arbeidsledig lenge, med språkutfordringer eller som har behov for opplæring eller tilrettelegging på arbeidsplassen gjør at bedriftene når ut til flere i kampen om arbeidskraften. Ved å rekruttere bredere vil flere mennesker få muligheten til jobb og opplæring, og med det bidra positivt til verdiskapingen i fylket, avslutter Røymo.
Les hele undersøkelsen under Statistikk og analyse