Publisert 25. november 2020
Det legemeldte sykefraværet i 1. kvartal i år er på 6,8 prosent i Troms og Finnmark. Sammenlignet med 1. kvartal i fjor har det legemeldte sykefraværet økt med 12,5 prosent og fylket har nå blant landets høyeste sykefravær. Det legemeldte sykefraværet i Norge er til sammenlikning på 6,1 prosent som tilsvarer en økning på 11,4 prosent sammenliknet med 1. kvartal i fjor.
Økningen i det legemeldte sykefraværet nasjonalt skyldes i all hovedsak koronautbruddet og de påfølgende smitteverntiltakene. Myndighetene rådet alle med luftveissymptomer om å holde seg hjemme, og alle som hadde vært i kontakt med koronasmittede eller vært på reise fikk karantene. Dette gjenspeiles også i diagnosebruken hvor vi ser en økning av typiske luftveisdiagnoser i tillegg til påvist og mistenkt Covid-19.
-Det er verdt å merke seg at sykefraværet i Troms og Finnmark øker så markant, selv om vi har hatt svært begrenset smittespredning i fylket vårt. Vi vil følge den videre utviklingen i sykefraværet tett, og sammen med helsetjenesten se nærmere på hva som ligger til grunn for økningen, sier fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark Grete Kristoffersen.
Økning i de fleste kommunene
Alle de største bykommunene har betydelig økning i sykefraværet sammenliknet med fjoråret. Tromsø har en økning på 14,6 prosent (til 6,4 prosent), Harstad øker med 12,5 prosent (til 6,6 prosent), Alta med 14,3 prosent (til 7,6 prosent) og Hammerfest med 12,9 prosent (til 7,2 prosent).
En håndfull mindre kommuner har nedgang i sykefraværet. De med størst nedgang er Lavangen med 31,4 prosent (til 7,0 prosent), og Salangen med 22,4 prosent (til 5,4 prosent).
Sykefraværet høyest blant kvinner og de over 30 år
Det legemeldte sykefraværet går opp både blant menn og kvinner. Fraværet var 8,7 prosent for kvinner, noe som gir en økning på 8,9 prosent sammenliknet med 1. kvartal i fjor. Blant menn var det legemeldte sykefraværet på 5,2 prosent, en økning på 18,3 prosent sammenliknet med fjoråret.
Det er høyest legemeldt sykefravær blant personer over 30 år med 7,3 prosent. Høyest økning i sykefravær ser vi likevel i aldersgruppen 20-24 år hvor sykefraværet har steget med 34,5 prosent (til 4,9 prosent sykefravær).
Sterk økning innenfor flere bransjer
Høyest økning i det legemeldte sykefraværet ser vi innen jordbruk, skogbruk og fiske med 48,2 prosent økning, samt bergverksdrift og utvinning med 35,2 prosent. Begge disse næringene sysselsetter en relativt lav andel av arbeidsstyrken og utgjør dermed en liten andel av økningen i fylket.
Varehandel har en økning på 19,5 prosent og forretningsmessig tjenesteyting øker med 32,8 prosent. Dette er begge næringer som ble hardt rammet av myndighetenes nedstengning i mars.
Helse- og sosialtjenester har høyest antall tapte dagsverk grunnet legemeldt sykefravær i 1. kvartal 2020. Sammenliknet med samme periode i fjor utgjør økningen 9,2 prosent. Dette er en betydelig økning, men lavere enn i mange andre bransjer selv om helsetjenesten har vært underlagt strenge smitteverntiltak med karantene.
Korttidsfraværet øker mest
Det legemeldte korttidsfraværet inntil 16 dager har økt mest i perioden, fra en andel av det totale legemeldte fraværet på 64,5 prosent i første kvartal i fjor til en andel på 66,4 prosent i første kvartal i år. Langtidsfraværet over åtte uker har gått tilsvarende ned.
-Jo lenger man er sykmeldt og borte fra arbeidsplassen, jo høyere blir terskelen for å komme tilbake. Det er derfor fortsatt viktig å jobbe målrettet og systematisk med sykefraværsoppfølging i virksomhetene, slik at vi sammen med partene i IA-avtalen når målene om økt nærvær på arbeidsplassen, avslutter Kristoffersen.
Les mer på våre statistikksider her.
For ytterligere kommentar, kontakt:
Grete Kristoffersen // Fylkesdirektør Nav Troms og Finnmark // tlf. 415 48 541
Morten Vikeby // Kommunikasjonsrådgiver Nav Troms og Finnmark // tlf. 922 19 093
Siren Storli // Kommunikasjonsrådgiver Nav Troms og Finnmark // tlf. 909 44 127