Publisert 9. mai 2023
Bedriftene i Troms og Finnmark kunne ansatt 4 451 flere i 2023 dersom de fikk tak i personer med riktig kompetanse, viser Navs Bedriftsundersøkelse. Mangelen på arbeidskraft er størst innen helse- og sosialtjenester, varehandel og bygg- og anleggssektoren.
Nav Troms og Finnmark gjennomfører årlig en undersøkelse blant arbeidsgivere innen offentlig og privat sektor i fylket for å få kunnskap om arbeidskraftsbehov og rekrutteringsutfordringer.
- I år har vi snakket med hele 824 bedrifter i Troms og Finnmark. Dette er verdifull innsikt både for oss i Nav, for arbeidsgiverne, partene i arbeidslivet, utdanningssektoren og øvrige samfunnsaktører. Ikke minst er den nyttig for arbeidssøkere som ønsker å vite hvor jobbmulighetene er, sier Kristin Røymo, fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark.
En av fire bedrifter forventer økning i antall ansatte – samtidig sliter én av tre med å få tak i rett kompetanse
Årets bedriftsundersøkelse viser at 28 prosent av bedriftene i Troms og Finnmark forventer å øke antall ansatte det kommende året, mens litt over 10 prosent forventer færre ansatte. Totalt sett forventes det en netto økning i bemanning på 18 prosent. Denne andelen ligger på samme nivå som i fjor.
Nettoandelen viser at optimismen er størst blant bedriftene innen næringene informasjon og kommunikasjon, bergverksdrift og utvinning, transport og lagring, samt finansierings- og forsikringsvirksomhet. Eneste næringsgruppe med forventning om nedgang i antall ansatte er undervisning.
Årets undersøkelse viser at Troms og Finnmark er det fylket i landet med størst rekrutteringsutfordringer. Mer enn 32 prosent av virksomhetene rapporterer at de har hatt problemer med å få tak i rett kompetanse de siste tre månedene.
- Bedriftsundersøkelsen bekrefter tendensene vi har sett over tid med lavere ledighet enn før pandemien inntraff, mange ledige stillinger og kamp om arbeidskraften, sier Røymo.
Rekrutteringsproblemene er størst i Midt-Troms og Midt-Finnmark og disse regionene ligger over snittet for fylket. Her svarer hele 34 prosent av virksomhetene at de ikke har fått ansatt noen eller har vært nødt til å ansette personer med lavere eller annen kompetanse enn ønsket.
Troms og Finnmark - eneste fylket hvor mangelen på arbeidskraft øker
Ett av de mest interessante funnene i år, er at Troms og Finnmark skiller seg ut som det eneste fylket hvor den estimerte mangelen på arbeidskraft øker sammenliknet med 2022. Bedriftene i Troms og Finnmark kunne ansatt 4 451 flere i 2023 dersom de fikk tak i personer med den riktige kompetansen – en økning på 11 prosent sammenliknet med 2022.
I resten av landet er det nedgang i estimerte mangel på arbeidskraft sammenliknet med fjoråret.
- Arbeidsledigheten i landet har vært historisk lav over lang tid. I resten av landet ser vi nå en økning i ledigheten, mens den i Troms og Finnmark holder seg stabilt lav. Arbeidskraftsbehovet er stort, og arbeidsgiverne får nå rett og slett ikke tak i nok arbeidskraft. Svært mange bedrifter rapporterer om alvorlige rekrutteringsproblemer, fortsetter Røymo.
Tre av fem etterspurte enkeltyrker er innen helse
Tre av de fem mest etterspurte enkeltyrkene er innen helse. Desidert størst mangel er det innen yrkene sykepleiere og helsefagarbeidere, deretter følger butikkmedarbeidere og andre helseyrker. Det er også stor etterspørsel etter lastebil- og trailersjåfører, kokker og grunnskolelærere.
Hele 1053 flere personer kunne vært i arbeid innenfor disse næringene, hadde arbeidskraften vært tilgjengelig. Størst etterspørsel er det etter sykepleiere, der 340 flere kunne vært i arbeid dersom arbeidskraftbehovet hadde vært dekket.
- Helserelatert kompetanse er uten tvil en av de mest kritiske kompetansene for oss nå og fremover. Du kan være trygg på å få jobb dersom du satser på helsefaglig utdanning. Dette er noe vi i Nav sammen med fylkeskommunen har jobbet mye med, og nå tilbyr vi tilpassede rekrutteringsløp som fører til fagbrev, også for de som har behov for å heve språkferdigheter underveis, sier Røymo.
En av tre bedrifter vil rekruttere inkluderende
I årets undersøkelse svarer 29 prosent av bedriftene at de i løpet av de siste tolv månedene har inkludert en eller flere personer med behov for ekstra oppfølging eller tilrettelegging for å komme i jobb. Blant bedriftene som forventer å bli flere ansatte i løpet av året, svarer nesten en tredjedel at de sannsynligvis vil rekruttere personer som trenger ekstra oppfølging eller tilrettelegging.
- Fra Nav sin side er vi tydelige på at det nå er enda viktigere enn før å rekruttere inkluderende. Å ansette noen som har hull i CV-en, har vært arbeidsledig lenge, eller har behov for opplæring eller tilrettelegging på arbeidsplassen, er noe av det viktigste vi kan gjøre nå. Slik får flere mennesker muligheten til å få en jobb, arbeidsgivere sikres arbeidskraft, og det bidrar positivt til verdiskapingen i fylket, sier Røymo.
Nav har mange ulike virkemidler som gjør det lett å satse på inkludering i nettopp din virksomhet. Ta kontakt med ditt nærmeste Nav-kontor, så kan vi sammen gi mange flere en mulighet i arbeidslivet.
- Det er som alltid svært givende for oss å snakke med bedriftsledere om deres behov for arbeidskraft og utfordringene de møter i arbeidsmarkedet. Vi vil takke alle bedriftslederne som har tatt seg tid til å svare på spørsmålene i undersøkelsen, avslutter Røymo.