Publisert 1. oktober 2021
Ved utgangen av september er det 2 251 helt ledige og 1 677 delvis ledige i Troms og Finnmark, noe som gir en ledighet på henholdsvis 1,7 prosent og 1,3 prosent, totalt 3 prosent. Antallet helt ledige er redusert med 359 personer den siste måneden, noe som tilsvarer en nedgang i helt ledige på 13,8 prosent fra august. Situasjonen i Troms og Finnmark er fortsatt bedre enn i landet for øvrig hvor 2,4 prosent er helt ledige og 1,6 prosent er delvis ledige, totalt 4 prosent.
Andelen helt ledige er nå tilbake til nivåene før korona. I september 2019 var andelen helt ledige i Troms og Finnmark 1,9 prosent og i september 2021 er den på 1,7 prosent.
- Sist uke kom endelig beskjeden hele landet har ventet på: Koronarestriksjonene er over og vi ser at svært mange arbeidsgivere har tatt tilbake de permitterte og rekrutterer også inn nye. Det sterke arbeidsmarkedet vi har hatt tidligere er altså på god vei tilbake. Andelen delvis ledige ligger fortsatt over tiden før korona, men gjenåpningen vil med stor sannsynlighet gjøre at også disse kommer over i full jobb i løpet av relativt kort tid, sier fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark Grete Kristoffersen.
Grafen viser fra øverst totalt ledige inkludert personer på tiltak, helt ledige og delvis ledige
Blant de store bykommunene i fylket har Tromsø 698 helt ledige som utgjør 1,6 prosent av arbeidsstyrken, Alta har 182 helt ledige som utgjør 1,6 prosent, Hammerfest har 103 helt ledige som utgjør 1,6 prosent og Harstad har 226 helt ledige som utgjør 1,8 prosent.
Kommunen med høyest andel helt ledige er Hasvik med 5,6 prosent. Kommunen med lavest andel helt ledige er Bardu med 0,4 prosent.
Flere ledige stillinger enn det er tilgjengelig arbeidskraft - mismatch i arbeidsmarkedet
På Navs jobbportal arbeidsplassen.no er det i dag 2 309 ledige stillinger i Troms og Finnmark fordelt på 1 119 annonser. Dette er rundt 400 flere ledige stillinger enn ved utgangen av august.
-Det er gledelig å se at arbeidsmarkedet nå åpner opp og at det rekrutteres inn flere enn på lenge. Vi ser også svært positivt på at arbeidsgivere benytter offentlige kanaler som arbeidsplassen.no slik at stillinger blir tilgjengelig for alle som nå er på jobbsøk, sier Kristoffersen.
Til tross for at det nå er flere ledige stillinger i fylket enn det er helt ledige, får Nav svært mange direkte henvendelser fra arbeidsgivere som har behov for bistand til å rekruttere. Disse arbeidsgiverne melder om at det er vanskelig å finne riktig kompetanse blant de ledige. Særlig innen helse, pleie og omsorg, butikk- og salgsarbeid, bygg og anlegg, akademiske yrker, undervisning og ingeniørfag er antallet ledige stillinger langt høyere enn antallet registrerte ledige.
Den totale andelen langtidsledige, det vil si de som har vært helt ledige i mer enn 26 uker, har gått ned med 15 prosent fra august til september. Andelen langtidsledige ligger likevel langt høyere enn før pandemien. Av de 1301 langtidsledige per september, har 912 personer vært ledige i over ett år. 255 av disse 912 har vært ledige i mer enn to år sammenhengende.
-Mismatchen mellom kompetansen arbeidsgiverne etterspør og kompetansen som er tilgjengelig, i kombinasjon med den høye andelen langtidsledige gjør at vi ønsker å gjenta vårt budskap til de som er ledige: Vurder andre jobbmuligheter! De kan finnes innenfor en annen bransje eller i en annen kommune enn der du jobber i dag. Vi oppfordrer også de ledige til å heve egen kompetanse ved å fullføre videregående utdanning eller påbegynne høyere utdanning – det lønner seg i det lange løp. Ta gjerne kontakt med oss i Nav eller Karriere Troms og Finnmark for en dialog om opplæringsmuligheter, avslutter Kristoffersen.
Besøk gjerne vår oppdaterte statistikkside om arbeidsmarked, permitteringer og sykmeldinger for Troms og Finnmark.