Publisert 16. august 2021
Til sammen 17 124 personer i Trøndelag er registret med nedsatt arbeidsevne ved utgangen av første halvår, av disse er 66 prosent mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP). Sammenliknet med juni 2020 har er det en betydelig økning i antall mottakere av AAP.
Ved utgangen av første halvår 2021 mottar 11 319 personer i fylket AAP. Dette er en økning fra juni i fjor på 1 191 personer eller 11,8 prosent.
– Kriser på arbeidsmarkedet gir ofte økt overgang til helserelaterte ytelser, men vi forventer reduksjon i antall nye mottakere etter hvert som situasjonen på arbeidsmarkedet normaliserer seg. Under koronaen har flere fått forlenget AAP-perioden som følge av både utsatt behandling og arbeidsutprøving. Vi antar at økt avgang og lavere tilgang vil gi færre på AAP fra andre halvår 2021, sier fungerende Nav-direktør i Trøndelag, May Beate Haugan
Nedgang fra første kvartal
Selv om antallet mottakere er høyere enn på samme tid i fjor så er det sammenlignet med forrige kvartal en nedgang på 59 personer, eller – 0,5 prosent.
3,8 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år mottar AAP, mot 3,4 prosent på samme tid i fjor. Andelen er den samme som ved utgangen av 1. kvartal i år og den samme som andelen for landet.
Av de som mottar AAP er 2 735 under 30 år, det tilsvarer 3,5 prosent i aldersgruppen. Sammenliknet med juni i fjor er det 140 flere i denne aldersgruppen med AAP i fylket, siden mars har imidlertid antallet vært synkende (-85).
Seks av ti AAP-mottakere i Trøndelag er kvinner, og av nye mottakere i 2. kvartal var 772 kvinner (60%). Blant personer i yrkesaktiv alder er nå 4,8 prosent av kvinner og 2,8 prosent av menn, mottakere av AAP.
Tilgang AAP
I andre kvartal kom det 1 296 nye AAP-mottakere i fylket. Det er 163 flere enn 2. kvartal 2020 og 152 flere enn samme kvartal i 2019. Det har ikke kommet så mange nye mottakere i andre kvartal siden ordningen trådte i kraft. Totalt i første halvår av 2021 har det kommet 2 994 nye mottakere av AAP. Av disse er 696 (23%) under 30 år. Tilgangen andre kvartal har vært lavere enn i 1. kvartal.
– Tiltakene og regelverksendringene som ble innført i forbindelse med koronaepidemien hvor AAP-mottakere fikk forlenget ytelsen, har ført til redusert avgangen fra ordningen. Antall mottakere påvirkes også av at personer som tidligere har gått ut av ordningen kommer tilbake. Enkelte av disse innvilges ny periode etter karenstiden. En del kan også være så syke at de får unntak fra karensperiode. Konsekvensene koronaepidemien har hatt på arbeidslivet kan også ha ført til at enkelte søker seg over på AAP enten fordi de ikke har opparbeidet seg rett til sykepenger ved sykdom, eller som en konsekvens av at økt ledighet fører til en økning også i helserelaterte ytelser, sier Haugan.
Vekst i personer med psykiske lidelser og i muskel- og skjelettlidelser
Blant de som mottar AAP er det flest med diagnose psykiske lidelser AAP (43%) fulgt av muskel- og skjelettlidelser (30,6%). Begge diagnosegruppene har en økning på over 400 personer det siste året. I aldersgruppen 50 år og over er muskel-/skjelettlidelser den dominerende diagnosen (45%).
Blant de under 30 år er andelen med psykiske lidelser nesten 72 prosent. Flertallet av disse har ulike angst- og depressive lidelser (27,5%).
Meråker kommunen med høyest andel mottakere av AAP
Meråker er kommunen med den høyeste andelen mottakere av AAP (6,3%), fulgt av Steinkjer (5,4%) og Rindal (5,3%). Lavest andel har Røyrvik (2%), Frøya (2,4%) og Lierne (2,7%). I Trondheim er 3,3 prosent av befolkningen mottakere av AAP.
Sammenliknet med juni i fjor er økningen størst i Leka (+125%) og Høylandet (+50%). Rørvik, Røros og Holtålen er de eneste kommunene i fylket med nedgang i antallet det siste året.