Publisert 1. desember 2022
Sykefraværet holder seg stabilt på 4,6 prosent, som er på samme nivå med 3. kvartal i fjor. Fraværet i Trøndelag er på gjennomsnittet for landet, og det er kun Oslo (3,8%) og Rogaland (4,1%) som har lavere sykefravær enn Trøndelag. Men sykefraværet i fylket gjorde et byks i en særskilt kategori.
Det er registret 50 188 sykefraværstilfeller og 625 189 tapte dagsverk i 3. kvartal, som er månedene juli, august og september. Det er en økning på 5 257 tilfeller og 14 965 tapte dagsverk. Økningen skyldes i stor grad flere tapte dagsverk på grunn av sykefraværstilfeller med diagnosen sykdommer i luftveiene.
Næring
Sykefraværet er høyest innenfor helse- og sosialtjenester (6,6%), men her har fraværet gått noe ned, sammenliknet med samme periode som i fjor. Transport og lagring har nest høyest sykefravær (5,7%). I denne næringa er det en liten økning i fraværet.
Yrkesgrupper innenfor informasjon og kommunikasjon har det laveste fraværet (2,7%), fulgt av faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (2,9%). Det siste året har fraværet likevel økt mest innenfor informasjon og kommunikasjon.
Yrke
Salg- og serviceyrker har det høyeste sykefraværet (6,1%), og spesielt høyt er fraværet for pleiemedarbeidere, barnehage- og skoleassistenter og persontransportpersonell. Totalt i yrkesgruppen er det en nedgang fra i fjor.
En annen yrkesgruppe med høyt fravær er renholdere og hjelpearbeidere (5,7%). Her har fraværet økt noe siden samme periode i fjor.
Diagnose
Over halvparten av alle sykefraværstilfeller skyldes sykdommer i luftveiene (24%) og diagnoser i muskel og skjelett (28%). Mens muskel- og skjelettlidelser har en liten nedgang i antall tilfeller fra i fjor, er det en kraftig økning i antall tilfeller med sykdom i luftveiene.
- Sykefraværet på grunn av korona, influensa og andre luftveissykdommer er 75 prosent høyere i år enn i samme kvartal i fjor. Den betydelige økningen det siste året kan ha sammenheng med at samfunnet er tilbake til normalen, for eksempel med at vi nå er mindre på hjemmekontor, og dermed mer utsatt for smitte og sykdommer i luftveiene, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Antall sykefravær på grunn av hjerte- og karsykdommer, muskel-/skjelettlidelser og svangerskapssykdommer har gått ned. I de andre diagnosegruppene er det en økning.
Varighet og gradering
Trøndelag er fylket med den høyeste andelen graderte sykefravær, 25,5 prosent av alle tilfellene er gradert.
- Gradert sykmelding gjør det mulig for arbeidstakeren å være delvis i jobb under sykefraværet. Kan man være i jobb til en viss grad er det det beste for både medarbeideren og virksomheten. Dette er en statistikk vi er glade for å toppe, sier Aas, som legger til at dette resultatet gir en god indikasjon på at det jobbes målrettet med inkluderende arbeidsliv i de trønderske kommunene.
Åtte av ti sykefraværstilfeller er avsluttet innen to måneder, mens 7,5 prosent har vært sykemeldt i 26 uker eller mer.
Kommunene
Det høyeste sykefraværet finner vi i kommunene Nærøysund (5,9%), Namsos og Grong (5,8%). Høylandet har det laveste fraværet (3,5%), fulgt av Lierne og Selbu (3,7%). Det siste året har sykefraværet gått ned i 16 av fylkets kommuner, og nedgangen er størst i Lierne og Flatanger. Sykefraværet øker mest i Namsskogan, fulgt av Rindal.