Publisert 5. september 2024 | Oppdatert 5. september 2024
Også i 2. kvartal øker sykefraværet i Trøndelag. Fraværet øker mest blant unge i aldersgruppa 20-24 år. Antallet tapte dagsverk som skyldes psykiske lidelser i fylket har økt med 64 prosent siden 2019.
Det legemeldte sykefraværet i Trøndelag var på 5,9 prosent i 2. kvartal, noe som en økning fra 5,7 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Sykefraværet i fylket er nå på samme nivå som landet.
Flere borte fra jobb på grunn av psykiske lidelser
Nærmere to av tre tapte dagsverk skyldes muskel-/skjelettlidelser eller psykiske lidelser. Antallet tapte dagsverk som skyldtes sykdom i diagnosegruppen muskel-/skjelettlidelser har økt fra 235 670 til 244 566, mens tapte dagsverk forsaket av sykdom i diagnosegruppen psykiske lidelser har økt fra 172 052 til 197 542.
– Utviklingen i sykefraværet går i feil retning. Økning i fraværet blant unge og økning av fravær som skyldes psykiske lidelser bekymrer. Sammenlignet med 2019, har antallet tapte dagsverk i diagnosegruppen psykiske lidelser økt med 64 prosent. Det blir viktig å finne virkningsfulle grep som kan snu denne utviklingen. Diskusjonen som går rundt sykefraværet, er nødvendig skal vi finne gode tiltak og grep for framtida, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag, som samtidig peker på «ABC for arbeidslivet» som et helt konkret tiltak alle arbeidsplasser kan benytte.
Dobbelt så høyt sykefravær hos kvinner
Kvinners sykefravær har økt fra 7,6 prosent til 8 prosent, mens fraværet blant menn har holdt seg stabilt på 4,1 prosent. Sykefraværet øker mest i aldersgruppen 20-24 år, fra 3,5 prosent til 4 prosent.
Det høyeste sykefraværet finner vi innenfor helse- og sosialtjenester med 8,7 prosent, en økning fra 8,4 prosent samme kvartal i fjor. Deretter følger næringsgruppen forretningsmessig tjenesteyting (6,3%), transport og lagring samt overnattings- og serveringsvirksomhet (begge 6,1%). Det laveste sykefraværet har næringen informasjon og kommunikasjon (3,1%), fulgt av faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (3,5%).
Flere er sykemeldte lengre
Varigheten på sykefraværet økte i 2. kvartal. 7,2 prosent av de avslutta sykefraværstilfellene er langtidsfravær med varighet i 26 uker eller mer (6,1% samme kvartal i fjor). Andelen som avsluttet sykefraværet innen 16 dager sank fra 61,5 prosent til 57,7 prosent.
Fortsatt har Trøndelag har den høyeste andelen graderte sykefravær av fylkene, noe vi har hatt de siste åtte årene. I andre kvartal var hvert tredje sykefraværstilfelle gradert (33,3%).
Sykefraværet øker i to av tre trønderske kommuner
Tydal hadde det laveste sykefraværet med 4,3 prosent, etterfulgt av Namsskogan (4,3%) og Åfjord (4,8%). Høyest sykefravær var det i Grong med 9,2 prosent, fulgt av Osen (8,7%) og Stjørdal, Frøya og Lierne med 7 prosent. Sammenliknet med samme periode i fjor øker sykefraværet i 26 av Trøndelags 38 kommuner.