Publisert 2. juni 2023 | Oppdatert 2. juni 2023
Ved utgangen av mai var 3 878 personer registrert som helt ledige og arbeidssøkere på tiltak i Trøndelag. Dermed viser maitallene at fylket har den laveste ledigheten i landet.
Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak i Trøndelag, var i mai på 1,5 prosent av arbeidsstyrken. Snittet for hele landet er 2,1 prosent.
Av de som regnes som arbeidssøkere er 3 108 helt ledige (1,2%), 1 630 er delvis ledige (0,6%), og 770 arbeidssøkere er i tiltak (0,3%).
Stramt arbeidsmarked
– Resultatene fra årets bedriftsundersøkelse i Trøndelag bekrefter at arbeidsmarkedet i fylket er stramt. Nær en av fire virksomheter som ble spurt i Trøndelag sier de opplever problemer med å skaffe folk. Arbeidsmarkedet mangler flere enn det er arbeidssøkere i fylket. Her kan blant annet Nav bidra til kvalifisering og rekvalifisering, slik at arbeidssøkere kan ta jobbene som virksomhetene trenger. Dette er også en mulighet til å gjenta oppfordringen til arbeidsgiverne om å være modige og nysgjerrige, og å la kandidater som har stått utenfor arbeidslivet slippe til, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
I mai ble det lyst ut 4 146 stillinger i Trøndelag, i snitt gir det 1,3 arbeidssøkere per ledig stilling.
Permitterte og langtidsledige
Av de som er registrert som arbeidssøkere i mai er 535 permittert. Det tilsvarer 0,2 prosent av arbeidsstyrken. I underkant av 700 (22%) av de helt ledige er langtidsledige. Det vil si at de har vært uten arbeid eller aktivitet i et halvt år eller mer.
Lavest ledighet blant de eldste
Lavest andel helt ledige er det i aldersgruppen 50-59 år (0,7%), høyest andel helt ledige er det i aldersgruppen 20-24 år (1,9%). Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en økning i antall helt ledige i alle aldersgrupper, med unntak av den eldste aldersgruppen 60 år og over.
Færre ledige innen helse, pleie og omsorg
Sammenlignet med samme periode i fjor er det nå færre helt ledige i yrkesgruppene helse, pleie og omsorg, samt i jordbruk, skogbruk og fiske. Ledigheten øker innenfor reiseliv og transport, industriarbeid, samt butikk- og salgsarbeid. Av delvis ledige er det en økning i antallet i yrkesgruppene ingeniør- og ikt-fag, samt industriarbeid. For andre yrkesgrupper er antallet lavere enn i fjor.
Halvering i ledige stillinger innen bygg og anlegg
Tallet på ledige stillinger har gått ned med 24 prosent sammenliknet med mai i fjor. Nedgangen gjelder innenfor de fleste yrkesgruppene, blant annet i bygg og anlegg (-50%), ingeniør- og ikt-fag, samt reiseliv og transport (-34%).
Hittil i år er det til sammen registrert 22 311 stillinger i Trøndelag, og det er 8 333 færre målt mot samme periode i fjor (-27%).
Høyeste ledighet på Frøya
11 av 38 kommuner har en andel helt ledige på under 1,0 prosent. Lavest andel helt ledige er det i kommunene Tydal (0,3%), samt Selbu og Røyrvik (0,5%). Høyest andel er det på Frøya (2,7%), Midtre Gauldal (2,0%) og i Nærøysund (1,9%).