Publisert 28. november 2024
Sykefraværet fortsetter å øke. I tredje kvartal i 2024 er det legemeldte sykefraværet i Trøndelag på 5,1 prosent, som er en økning fra 4,9 prosent i samme kvartal i fjor. Vi må tilbake til 2009 for å finne et like høyt legemeldt sykefravær i årets tredje kvartal.
Kvinners sykefravær øker mest. Det har økt fra 6,4 prosent til 6,7 prosent, mens menns fravær fra jobben har økt fra 3,7 prosent til 3,8 prosent.
– Det bekymrer sterkt at sykefraværet i Trøndelag fortsetter å øke. Godt samarbeid mellom arbeidsgivere, vernetjeneste, fagforeninger, ansatte, Nav og helsevesenet er helt avgjørende for å snu denne utviklingen. Nav kan bidra til å styrke innsatsen for å forebygge sykefravær, blant annet ved å hjelpe arbeidsplassene i å legge til rette for ansatte som har helseutfordringer, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Økning i tapte dagsverk
Til sammen gikk 698 330 dagsverk tapt til sykefravær i tredje kvartal. Det er en økning på 36 183 dagsverk fra samme kvartal i fjor.
Sykefraværet øker i alle fylker, og Østfold har det høyeste fraværet (6%) i landet. Kun Oslo og Rogaland (4,5%) har lavere sykefravær enn Trøndelag.
Totalt for landet er sykefraværet på 5,1 prosent, en økning fra 4,8 prosent i samme kvartal i fjor.
Topp og bunn i næringer og yrker
Sykefraværet øker i de fleste næringene. Ansatte i helse- og sosialtjenester har det høyeste fraværet (7,4%), mens de som jobber med informasjon og kommunikasjon ligger lavest (2,8%). Økningen er størst i næringsgruppen elektrisitet, vann og renovasjon, fulgt av omsetning og drift av fast eiendom. Sykefraværet går ned i noen næringer, og størst nedgang har bergverksdrift og utvinning, samt transport og lagring.
Av yrker er sykefraværet i Trøndelag høyest innen salgs- og serviceyrker (6,8%), mens de som jobber i militæret eller ikke har oppgitt yrke har det laveste (1,6%).
Flest graderte sykemeldinger i Trøndelag
Trøndelag er fortsatt fylket med høyest andel graderte sykemeldinger. I alt 28,1 prosent av alle fravær er graderte, det vil si at den sykemeldte kan jobbe noe. Snittet for landet er 23,8 prosent.
I Trøndelag er 77 prosent av alle sykemeldte friskmeldt av lege innen 8 uker, og 58 prosent innen 16 dager. Langtidsfraværet på 6 måneder eller mer har økt til 10 prosent, som er det høyeste som er registrert.
– Langtidsfravær er en stor utfordring. Risikoen øker for at en faller varig utenfor arbeidslivet jo lengere sykemeldt man er. Det er en utfordring for den sykemeldte og for arbeidsgivere. Derfor er det så viktig at vi samarbeider tett for å finne løsninger, slik at de som kan jobbe noe er tilbake i jobb så tidlig som mulig, sier Aas.
ABC for trivsel på jobb
– Befolkningsutviklinga i Trøndelag gjør at mange går ut av arbeidslivet de kommende åra. Arbeidsledigheten i Trøndelag er lav, og vi vet at mange virksomheter allerede strever med å rekruttere nye medarbeidere. Da blir det ekstra viktig å ta godt vare på, utvikle og beholde medarbeiderne man allerede har. Et trygt fysisk og psykososialt arbeidsmiljø er avgjørende. ABC i arbeidslivet er et gratis og lett tilgengelig rammeverk som kan brukes for å fremme psykisk helse på arbeidsplassen.
Seks av ti sykemeldinger skyldes to diagnoser
Diagnosegruppene muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser er årsak til flest tapte dagsverk. Sykefravær med disse diagnosene utgjorde nesten 427 000 tapte dagsverk i tredje kvartal, noe som tilsvarer seks av ti tapte dagsverk. I 3. kvartal var om lag 45 000 trøndere sykemeldt av lege, og av disse over 13 000 trøndere sykemeldt med bakgrunn i en muskel- og skjelettlidelse, mens mer enn 9 000 var sykemeldt på grunn av psykiske lidelser.
Øker i 27 kommuner
Grong har det høyeste sykefraværet i 3. kvartal med 7,3 prosent. Deretter følger Osen (7,2%) og Lierne og Leka (6,6%).
Det er Tydal som har det laveste fraværet med 3,4 prosent. Etter Tydal følger Namsskogan (3,8%) og Røros (4,3%).
Av 38 trønderske kommuner økte sykefraværet i 27 av dem.