Publisert 28. oktober 2022 | Oppdatert 28. oktober 2022
Ved utgangen av oktober er det 5 067 arbeidssøkere i Trøndelag. Det utgjør 2 prosent av arbeidsstyrken, og er en nedgang på 3 125 personer fra samme måned i fjor. Blant arbeidssøkerne er 2 833 helt ledige (1,1%), 1 550 delvis ledige (0,6%) og 684 arbeidssøkere i tiltak (0,3%).
22 prosent av de helt ledige har vært helt ledige i 6 måneder eller mer. I fjor på samme tid var andelen langtidsledige 33 prosent.
- Det er godt nytt at langtidsledigheten er langt lavere enn på samme tid i fjor. Mens en av tre helt ledige i oktober 2021 hadde gått arbeidsledig i over 6 måned, er andelen nå nær en av fem. Det kan være svært vanskelig å finne vegen tilbake til arbeidslivet etter å ha vært ledig lenge, men dette viser at det ikke er umulig, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Alder
Med unntak av aldersgruppen 19 år og under, som har en marginal økning i delvis ledige, er det nedgang i ledigheten i alle aldergrupper. Den prosentvise nedgangen i helt ledige er størst i aldergruppen 60 år og over (-40%), fulgt av aldergruppen 40-49 år (-39%).
35 prosent av de helt ledige og 25 prosent av de delvis ledige er under 30 år. Menn i alderen 20-24 år har den høyeste andelen helt ledige (2,2%), mens kvinner i samme aldergruppe har den høyeste andelen delvis ledige (0,9%).
Næring
Bortsett fra en liten økning av helt ledige innenfor akademiske yrker, synker antall helt ledige i alle yrkesgrupper. Størst prosentvis nedgang i helt ledige har yrkesgruppen barne- og ungdomsarbeid fulgt av reiseliv og transport. Flest helt ledige finner vi blant de som ikke har yrkesbakgrunn eller har en uoppgitt yrkesbakgrunn (413), og innenfor industriarbeid (333).
Antall delvis ledige synker i alle yrkesgrupper med unntak av de uten jobberfaring eller med uoppgitt yrkesbakgrunn. Størst prosentvis nedgang er det innenfor yrkesgruppene ledere, reiseliv og transport samt butikk- og salgsarbeid.
- Arbeidsledigheten er ved utgangen av oktober er på et historisk lavt nivå, men nedgangen vi har sett de siste årene har begynt å flate ut. Internasjonale forhold og økende rente vil trolig også påvirke det trønderske arbeidsmarkedet, og det er forventet en høyere ledighet neste år.
Stilling
Det er lyst ut 3 935 stillinger i oktober. I september var det en betydelig nedgang i utlyste stillinger, men oktobertallene viser en bedring og er på nivå med fjoråret.
- Selv om det er godt nytt at flere stillinger er utlyst i oktober enn det var i september er det fortsatt nedgang i tallet på jobber som er lyst ut. Men nedgangen flater ut, fra 18 prosent i september 2022, til 4 prosent nå, sier Aas.
Størst nedgang i utlyste stillinger er det innenfor jordbruk, skogbruk og fiske (-88%), fulgt av reiseliv og transport (-51%). Nedgangen innenfor bygg og anlegg fortsetter også denne måneden, med 44 prosent færre utlyste stillinger enn på samme tid i fjor.
Flest ledige stillinger finner vi innen yrkesgruppene helse, pleie og omsorg (1 229), butikk- og salgsarbeid (419) og ingeniør- og ikt-fag (399).
Kommune
Frøya har 2,1 prosent helt ledige. Resten av fylkets kommuner ligger under 2 prosent, og av disse ligger 16 kommuner under en prosent helt ledige. For første gang på flere år er ikke Meråker blant tre på topp med høyest ledighet i fylket. Kommunen har hatt en betydelig nedgang i helt ledige på 54 prosent det siste året.
Lavest ledighet har kommunene Selbu og Holtålen (0,4%), Osen og Høylandet (0,5%) samt Rennebu, Lierne og Inderøy (0,6%).