Publisert 3. mai 2024
5 154 personer var registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak i Trøndelag ved utgangen av april. Dette gir en bruttoledighet på to prosent. – Antall utlyste stillinger holder seg på samme nivå som i fjor, ledigheten holder seg lav, men har samtidig økt hver måned siden april i fjor, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Ved utgangen av april er det 4 051 helt ledige (1,6%) og 1 103 arbeidssøkere i tiltak (0,4%) i Trøndelag. Bruttoledigheten i landet ligger nå på 2,5 prosent. Sammen med Troms og Nordland har Trøndelag den laveste ledigheten i landet. Antallet arbeidssøkere i Trøndelag er nå på 6 972 personer (helt ledige, arbeidssøkere på tiltak og delvis ledige). Dette siste året har tallet på arbeidssøkere økt med 992 personer. Det er antall helt ledige og deltagere på tiltak som øker mest.
Hver fjerde utlyste stilling er innen helse, pleie og omsorg
Det ble registrert 5 870 ledige stillinger i løpet av april, og korrigert for antall virkedager er det på samme nivå som i fjor.
– Stillingstilgangen er god og holder seg på nivå med april i fjor. Innen helse, pleie og omsorg er det utlyst 1 325 stillinger i april. Det er 23 prosent av de utlyste stillingene. Sett i lys av at kun fem prosent (217 personer) av de helt ledige har yrkesbakgrunn innenfor helse, pleie og omsorg, er det et betydelig misforhold mellom tilbud og etterspørsel av arbeidskraft med denne kompetansen. Her vil jeg si at det begynner å haste med å ta grep for at sektoren skal dekke behovet i årene som kommer, sier Aas.
– Neste uke presterer vi resultatene fra Navs årlige bedriftsundersøkelsen, og da får vi vite hvilke yrker det er størst mangel på, hvilke næringer som sliter med rekruttering og hvor optimistiske trønderske bedrifter for framtida. Dette er den største undersøkelsen i sitt slag i landet og gir viktig informasjon om status i Trøndelag, sier Aas.
Det er også mange utlyste stillinger innen butikk- og salgsarbeid (600) og industriarbeid (561). Selv om ledigheten innen bygg og anlegg har gått opp det siste året, har antall utlyste stillinger i næringa økt med 15 prosent fra april i fjor. Antall permitterte har gått ned det siste året.
Økt ledighet i de fleste yrker
Innenfor industri og primærnæringene har ledigheten gått ned det siste året, i øvrige yrkesgrupper har ledigheten økt. Antall helt ledige øker prosentvis mest blant personer uten yrkesbakgrunn og innenfor ingeniør- og ikt-fag. Målt i antall personer er det flest helt ledige uten registrert yrkesbakgrunn (586) og blant personer med yrkesbakgrunn fra bygg og anlegg (573). Innenfor bygg og anlegg har antall helt ledige økt med 108 personer det siste året.
Fire kommuner med ledighet under en prosent
Flatanger (0,3%). Leka (0,7%), Høylandet (0,8%) og Snåsa (0,9%) er kommunene med den laveste ledigheten i april. Disse fire kommunene de eneste med ledighet under en prosent i april. I den andre enden av skalaen finner vi Nærøysund (2,7%), Ørland (2,5%) og Rennebu (2,2%). I Trondheim er 1,6 prosent av arbeidsstyrken helt uten arbeid, en økning på 302 personer det siste året.