Publisert 2. desember 2022
Det er til sammen 5 118 arbeidssøkere i Trøndelag i utgangen av november, og det utgjør 2,1 prosent av arbeidsstyrken. Trøndelag har, sammen med Nordland og Troms og Finnmark, dermed den laveste ledigheten i landet.
Det er til sammen 5 118 arbeidssøkere i Trøndelag i utgangen av november, og det utgjør 2,1 prosent av arbeidsstyrken. Trøndelag har, sammen med Nordland og Troms og Finnmark, dermed den laveste ledigheten i landet.
Sammenliknet med samme måned i fjor er det en nå 2 595 færre arbeidssøkere. Det er størst nedgang av delvis ledige (-1 300 personer). Av registrerte arbeidssøkere er 2 889 (1,2%) helt ledige, 1 538 (0,6%) delvis ledige og 691 (0,3%) i tiltak.
- Tallet på helt ledige har gått ned med rundt 1000 personer i Trøndelag, sammenliknet med samme måned i fjor. Det vil si at en av fire helt arbeidsledige på det tidspunktet ikke lenger er tilgjengelig for arbeidsmarkedet. Konsekvensen av dette er at det i snitt de siste tre månedene har vært kun 1,4 jobbsøker per ledig stilling i Trøndelag, noe som er krevende for arbeidslivet i fylket, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Av de helt ledige regnes en av fem (593 personer) som langtidsledige. Det vil si at de har vært uten arbeid eller aktivitet i 26 uker eller mer.
I løpet av november er det registrert 1 264 nye arbeidssøkere i fylket.
Permitterte
134 av de helt ledige og 120 av de delvis ledige er permitterte. Det utgjør 0,1 prosent av arbeidsstyrken.
-Vi vet at det er sendt ut permitteringsvarsler i oppdrettsnæringa, også i Trøndelag, men foreløpig har ikke antall permitterte økt i særlig grad i fylket vårt, sier Aas.
Siden oktober har tallet på permitterte økt med 48 personer i Trøndelag.
Alder
Det er nedgang i helt og delvis ledige i alle aldergrupper. Størst prosentvis nedgang av helt ledige er det i aldergruppen 60 år og over og for de i alderen 40-49 år. Delvis ledige synker mest i aldersgruppene fra 50 år og over.
Menn i alderen 20-24 år har den høyeste andelen helt ledige (2,4%), mens kvinner i alderen 30-39 år har den høyeste andelen delvis ledige (1%)
Yrke
Med unntak av de som ikke har oppgitt, eller har noen yrkesbakgrunn er det nedgang i helt og delvis ledige innenfor alle yrkesgrupper. Det er flest helt ledige i gruppen uten yrkesbakgrunn (442) fulgt av industriarbeid (354), serviceyrker og annet arbeid (297) samt bygg og anlegg (287). Nedgangen av helt ledige er prosentvis størst innenfor barne- og ungdomsarbeid fulgt av meglere og konsulenter.
Flest delvis ledige finner vi i serviceyrker og annet arbeid (212) fulgt av butikk- og salgsarbeid (177). Nedgangen i delvis ledige er størst i yrkesgruppen ledere og innenfor reiseliv og transport.
Stillinger
I november ble det registrert 4 448 ledige stillinger i fylket. Det er litt færre sammenlignet med samme periode i fjor. Flest stillinger ble registrert innenfor yrkesgruppen helse, pleie og omsorg med 1 201 stilinger, sammenlignet med i fjor er dette en økning på 25%. I bygg og anlegg, samt industriarbeid er det en nedgang fra i fjor på henholdsvis -44% og -42%.
Kommuner
Tolv av Trøndelags 38 kommuner har under 1 prosent ledige ved utgangen av november. Tydal har lavest andel helt ledige (0,0%). Deretter følger Selbu (0,5%) og Røros (0,6%). Kommunene med høyest andel helt ledige er Frøya (2,1%), Røyrvik (1,8%) og Overhalla (1,7%).