Publisert 22. mars 2024 | Oppdatert 22. mars 2024
Ved utgangen av mars er det 4 304 (1,7%) helt ledige og 993 (0,4%) arbeidssøkere på tiltak. Det betyr at bruttoledigheten nå er på 2,1 prosent. I tillegg er det 1 859 (0,7%) delvis ledige. I alt er det 820 flere arbeidssøkere nå, enn på samme tid i fjor, og viser at ledigheten i Trøndelag fortsetter å øke.
– Nav la fram sin nyeste prognose for arbeidsmarkedet denne uka, og den anslår at arbeidsledigheten vil fortsette å øke framover, i om lag samme takt som den har gjort det siste året. I Trøndelag betyr mars-tallene at vi fortsatt er blant de fylkene her til lands med lavest ledighet, men utsiktene framover er at ledigheten øker. Det skyldes blant annet at stadig flere av de mange ukrainske flyktningene som er kommet hit melder seg til Nav for å finne en jobb, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
I mars 2024 er andelen langtidsledige 19%. Det er ledige, som har vært helt uten arbeid i minst 26 uker. Av arbeidssøkerne i Trøndelag er 831 permitterte, som er 0,3% av arbeidsstyrken.
Flere helt ledige i alle aldersgrupper
Antall helt ledige øker i alle aldersgrupper. Prosentvis øker ledigheten mest i den yngste aldersgruppen under 20 år (+39%) og i aldersgruppen 40-49 år (+33%). Når det gjelder delvis ledige øker den også i aldersgruppene som er nevnt, og i tillegg øker delvis ledige blant de eldste i aldersgruppen 60 år og over.
For øvrige aldersgrupper er det en nedgang i antall delvis ledige, sammenlignet med samme periode i fjor.
Flest helt ledige fra bygg og anlegg
Det er flest helt ledige fra bygg og anlegg (692 personer), fulgt av antall helt ledige fra industriarbeid (524 personer). Industriarbeid er eneste yrkesgruppe som ser ut til å ha færre helt ledige nå, sammenlignet med samme periode i fjor. For andre yrkesgrupper ser det ut til å være en økning i antall helt ledige, sammenlignet med mars i fjor.
Fortsatt høy etterspørsel etter arbeidskraft
I Trøndelag ble det utlyst 3 203 stillinger i mars, som er på nivå med samme periode i fjor. Flest utlyste stillinger er innen helse, pleie og omsorg, med 674 stillinger, som er 17 prosent færre enn i fjor. Nest flest stillinger er det i yrkesgruppen butikk- og salgsarbeid med 407 stillinger, 16 prosent flere enn i fjor.
– Det er fortsatt stor etterspørsel etter arbeidskraft i Trøndelag, og det et godt tegn med tanke på den videre utviklingen i arbeidsledigheten. Hvis den som nå står uten jobb kan og er villig til å flytte på seg eller pendle, så finnes det jobber, hvis man utvider leteområdet. For arbeidsgivere som trenger flere medarbeidere raskt kan en telefon til Nav være bryet verd; sammen med flyktningetjenesten kartlegger vi grundig hva ukrainere og andre flyktninger kan, og har klart å kople de til virksomheter mange steder i Trøndelag, forteller Aas.
– Nå er om lag 16 prosent av ukrainske fordrevne i Trøndelag, i alderen 20 – 66 år, i arbeid, og det er en vinn-vinn-situasjon om vi får flere ukrainere inn i arbeidslivet, fortsetter han.
Lavest og høyest i Namdalen
Høylandet har den laveste andelen helt ledige i mars (0,8%). Snåsa og Flatanger har den nest laveste andelen helt ledige, med 1 prosent. Røyrvik, hvor 2,9 prosent av arbeidsstyrken er helt ledig, har den høyeste andelen, fulgt av Midtre Gauldal (2,7%) og Nærøysund (2,6%)
Fakta
Nav har hatt feil i sine IT-systemer for registrering av nye arbeidssøkere i perioden 19.12.2023 til 11.01.2024. Dette har medført at nye arbeidssøkere ble registrert med ukjent yrke, som påvirker statistikken slik at andel arbeidssøkere med ukjent yrkesbakgrunn blir for høy mens andre yrkesgrupper feilaktig reduseres. For å kunne gi ut noe informasjon om yrkesbakgrunn for perioden, har Nav korrigert tallene for nye helt ledige arbeidssøkere med ukjent yrkesbakgrunn i tidsperioden 19. desember-29. januar, opp mot yrkesbakgrunnen rapportert inn av eventuell tidligere arbeidsgiver i Arbeidsgiverarbeidstakerregisteret. Som følge av denne korreksjonen vil disse tallene ha noe redusert sammenlignbarhet med tidligere publiserte tall om yrkesbakgrunn