Publisert 29. november 2024
Ved utgangen av november var det 878 flere helt ledige og arbeidssøkere på tiltak i Trøndelag enn på samme tid i fjor. Fylket har den største veksten i ledighet i landet, men er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet.
Ved utgangen av november er det 4 350 helt ledige (1,7%) og 930 arbeidssøkere i tiltak (0,4%) i Trøndelag. Det gir en bruttoledighet på 2,1 prosent (landet 2,6 %). I tillegg er 1 861 delvis ledige (0,7 %). Kun Troms og Nordland har lavere andel helt ledighet enn Trøndelag. Med unntak av Troms øker antall helt ledige i hele landet, og aller mest i Trøndelag.
Flere ledige fra Ukraina
– Arbeidsledigheten har som forventet økt i 2024. Selv om vi har en økning, er ledigheten i Trøndelag fortsatt lavt. Mye av økningen vi ser skyldes at stadig flere ukrainere registrerer seg hos Nav, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
I Trøndelag har 44 prosent av de helt ledige innvandrerbakgrunn (1 930 personer). På landsbasis er andelen 51 prosent. Det siste året har antallet ledige med innvandrerbakgrunn økt med 493 personer i Trøndelag. I oktober var om lag hver tiende helt ledige og nesten halvparten av tiltaksdeltakerne i fylket flyktninger fra Ukraina
– I Trøndelag er 26 prosent av alle ukrainske fordrevne i yrkesaktiv alder i jobb, og vi ser at stadig flere kommer i arbeid. Men fortsatt har vi en jobb å gjøre med å inkludere flere i arbeidslivet, og det er også forskjeller innad i Trøndelag. Godt og tett samarbeid med lokalt næringsliv og arbeidsgivere er sentralt om vi skal lykkes. Flere kommuner går nye veier og samarbeider tett, blant annet i Midtre-Namdal som gjennom god kartlegging av kompetanse har fått en stor andel i jobb, sier Aas.
Flest ledige innen bygg og anlegg
Sammenliknet med i fjor går ledigheten ned innenfor primæryrkene, men øker i alle andre yrkesgrupper. Den prosentvise økningen er størst blant personer med bakgrunn fra akademiske yrker, og helse, pleie og omsorg. I antall ledige finner vi den høyeste ledigheten blant de med ingen eller uoppgitt yrkesbakgrunn, og blant personer med bakgrunn fra bygg og anlegg. Her var det 516 er helt ledige i november. Dernest følger industri med 451 helt ledige og butikk- og salgsarbeid med 421 helt ledige.
Øker i alle aldersgrupper
Antallet helt ledige øker i alle aldersgrupper, men økningen er mindre i aldersgruppene under 30 år. Her er det 12 prosent flere helt ledige, mens i aldersgruppene 30 år og eldre er det 27 prosent flere helt ledige. Andelen helt ledige for de under 30 år er på 2,0 prosent, for aldersgruppene 30 år og eldre er andelen helt ledige på 1,6 prosent.
Fortsatt god stillingstilgang
I november ble det lyst ut 2 912 stillinger, som er på nivå med samme måned i fjor. Det er kun yrkesgruppene helse, pleie og omsorg, meglere og konsulenter samt industriarbeid som har en økning i antallet stillinger sammenlignet med i fjor.
– Med 1 018 stillinger innenfor helse, pleie og omsorg, er mer enn hver tredje utlyste stilling innenfor denne yrkesgruppen. Skal vi i framover dekke behovet i disse yrkene må det tenkes nytt både når det gjelder rekruttering og kvalifisering, sier Aas.
Høyest ledighet i Nærøysund
Lierne og Tydal har den laveste ledigheten med henholdsvis 0,6 prosent og 0,8 prosent ledige. I andre enden av skalaen finner vi Nærøysund med 2,9 prosent, Indre Fosen med 2,5 prosent, og Flatanger og Heim som begge har 2,4 prosent.
Ledigheten har gått ned eller er uendret i sju av fylkets kommuner.