Publisert 1. mars 2024
Ledigheten fortsetter å øke i Trøndelag. Ved utgangen av februar er det 4 445 helt ledige (1,8%) og 1 007 arbeidssøkere i tiltak (0,4%) i fylket. Dette er en økning på 813 personer og gir en bruttoledighet på 2,2 prosent.
Det er stigende ledigheten i hele landet og bruttoledigheten for landet er nå på 2,6 prosent (2,2 helt ledige og 0,4 på tiltak). Størst er økningen i de fire nordligste fylkene.
– Som ventet stiger ledigheten, men fortsatt er Trøndelag blant fylkene med lavest ledighet i landet. Dagens høye rentenivå betyr strammere økonomi for mange, og økt usikkerhet i markedet. Det slår ut i færre investeringer og lavere aktivitet i nyboligmarkedet , men fortsatt er det god fart i større byggeprosjekter i offentlig regi. Selv om vi nå ser en økning i ledigheten, holder antall utlyse stillinger seg høyt og det store bildet for Trøndelag er fortsatt mangel på arbeidskraft. Derfor er det viktig at vi fortsatt jobber aktivt for å få kvalifisert flere av de som står utenfor arbeidslivet til å fylle virksomhetenes behov, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Sammenliknet med samme måned i fjor er det økning i antall helt ledige og antall tiltaksdeltakere, mens det er færre delvis ledige.
Permitteringer og nye arbeidssøkere
I løpet av februar har 1 446 personer meldt seg som nye arbeidssøkere i fylket. Dette er en økning på 16 prosent fra samme måned i fjor. Av de som har meldt seg ledig oppgir 29 prosent at de har mistet eller kommer til å miste jobben, og 15 prosent at de er eller kommer til å bli permittert.
Av de helt og delvis ledige som er 875 permittert, noe som utgjør 0,3 prosent av arbeidsstyrken. På samme tid i fjor var det 1 103 permitterte (0,4% av arbeidsstyrken).
– Vi ser det er mindre permitteringer i fiskeindustrien enn tidligere, og vi har registrert at det er god aktivitet og etterspørsel etter arbeidskraft hos flere av de større industribedriftene i fylket, sier Aas.
Hver tredje utlyste stilling er innen helse, pleie og omsorg
I februar ble det registrert 4 824 ledige stillinger, dette er en økning på 1 prosent sammenlignet med februar i fjor. Flest ledige stillinger er det innenfor yrkesgruppen helse, pleie og omsorg, hvor det er utlyst 1 569 stillinger, dette en tredjedel av alle ledige stillinger.
Det er størst økning i etterspørselen etter yrkesgruppene reiseliv og transport, samt serviceyrker og annet arbeid, sammenlignet med i fjor øker antall stillinger med henholdsvis 29 og 27 prosent.
Det er en nedgang i antall stillinger blant flere yrkesgrupper, meglere og konsulenter (-51%), akademiske yrker (-36%) og undervisning (-31%) er yrkesgruppene med størst nedgang.
Størst økning i ledighet for de under 20 år
Det er økning i antall helt ledige i alle aldersgrupper. Målt i prosent øker ledigheten mest i aldergruppen under 20 år (+45%) og aldergruppen 40-49 år (+30%). Samtidig som antall helt ledige øker, er det nedgang i antall delvis ledige i alle aldersgrupper unntatt de yngste under 20 år og de eldste fra 60 år og over.
En av tre helt ledige er under 30 år, og det siste året har det blitt 202 flere helt ledige i denne aldersgruppen.
Lavest ledighet nord i fylket
Kommunene med lavest andel helt ledige av arbeidsstyrkens er Namsskogan med 0,8 prosent, samt Snåsa og Høylandet med 0,9 prosent. Indre Fosen er kommunene med høyest andel helt ledige med 3,4 prosent, fulgt av Hitra (2,7%) og Nærøysund (2,6%). Antall helt ledigheten øker også i Trondheim og er nå på 1,5 prosent.