Publisert 1. april 2022
I mars er 1,5 prosent av arbeidsstyrken, eller 3 838 personer, helt uten arbeid i Trøndelag. Dette er den laveste marsledigheten Nav har målt. - En så lav ledighet er godt nytt for den enkelte, men er samtidig en krevende utfordring for arbeidslivet og for samfunnet, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
7 532 personer (3 prosent av arbeidsstyrken) er nå registrert som arbeidssøkere hos Nav i Trøndelag. Av disse er 2 667 personer delvis ledige (1,1 prosent) og 1 027 er arbeidssøkere på tiltak (0,4 prosent). Tallet på arbeidssøkere har gått ned med 6 720 fra samme måned i fjor.
- Vi hjelper folk med å skaffe seg arbeid. Det er vår jobb nummer en. Når vi nå ser den laveste ledigheten i manns minne i Trøndelag er det gode nyheter, men samtidig vet vi at stor mangel på arbeidskraft gjør det mer utfordrende for arbeidslivet å få tak i den arbeidskrafta de trenger. Dette vil igjen kunne påvirke lønnsomhet og kvalitet i den enkelte virksomhet, noe som videre vil kunne forsterke de sentraliserende samfunnstrendene. Med dette som bakteppe er vi i Nav Trøndelag opptatt av å få kvalifisert så mange som mulig til arbeidslivet, spesielt alle de som i dag verken er i jobb eller under utdanning. Disse er en uutnyttet ressurs for det trønderske arbeidslivet og de trønderske kommunene, sier Torbjørn Aas.
I mars er det registrert 1 165 nye arbeidssøkere i fylket. Av disse oppga hver fjerde at de hadde mistet eller kom til å miste jobben. Nær en av fem oppga at de var eller kom til å bli permittert.
Alder
Antall helt og delvis ledige synker i alle aldergrupper. Til sammen 1 230 helt ledige og 667 delvis ledige er under 30 år. Sammenliknet med fjoråret er det en nedgang på 2 070 helt og delvis ledige i denne aldergruppen.
Menn i alderen 20-24 år har fortsatt den høyeste andelen helt ledige med 3,1 prosent. Det er en betydelig nedgang fra i fjor da andelen var 5,4 prosent. Høyest andel delvis ledige har kvinner i alderen 20-24 år og 30-39 år, begge med 1,5 prosent.
Yrker
Flest helt ledige er det med yrkesbakgrunn innenfor industriarbeid (509), bygg og anlegg (477) og reiseliv og transport (409). Færrest helt ledige er det innenfor akademiske yrker (49), meglere og konsulenter (74) og ledere (118). Flest delvis ledige finner vi innenfor serviceyrker og annet arbeid (366), reiseliv og transport (334) og butikk- og salgsarbeid (310).
- Bedriftsundersøkelsen fra Nav er den største i landet og omfatter alle hovednæringer både i privat og offentlig sektor. I år har 1 146 trønderske bedrifter svart på undersøkelsen, og vi er svært spent på hvilke forventninger de har til sysselsetting det kommende året og om de klarer å skaffe seg den kompetansen de trenger, sier Aas
Resultatene fra Bedriftsundersøkelsen 2022 i Trøndelag publiseres 18. mai.
Langtidsledige
29 prosent av de helt ledige, 1 100 personer, har vært uten arbeid eller aktivitet i et halvt år eller mer. Sammenlignet med mars i fjor var 25 prosent langtidsledige, som da tilsvarte 1 835 personer.
Permitterte
Nær seks av ti permitterte er delvis permittert. De fleste av de 1 170 permitterte i mars har yrkesbakgrunn fra industriarbeid (222), bygg og anlegg (207) og reiseliv og transport (202). Antall permitterte er betydelig redusert, sammenlignet med mars i fjor. Da var 4 865 permitterte.
Kommuner
32 av fylkets 38 kommuner har en ledighet under 2 prosent, og 19 kommuner ligger under 1,5 prosent. Den laveste ledigheten finner vi i Åfjord med 0,5 prosent, fulgt av Lierne (0,6 prosent) og Osen (0,7 prosent).
Meråker og Verdal ligger fortsatt øverst på ledighetsstatistikken, med henholdsvis 3,3 prosent og 3,1 prosent. Disse kommunene er de eneste i fylket med ledighet over 3 prosent.
Stjørdal har hatt en nedgang i ledigheten på nesten 70 prosent det siste året, og ligger nå på 1,2 prosent. I Trondheim er 1,4 prosent helt ledige, en nedgang på 56 prosent det siste året.
Stillinger
I alt ble det registrert 6 752 stillinger i mars. Det er 21 prosent flere i snitt sammenlignet med mars i fjor. Det ble utlyst en stilling eller flere i alle kommunene. Flest ble utlyst i Trondheim, med 4 213 stillinger.
Flest stillinger ble utlyst innen helse, pleie og omsorg (1 437), serviceyrker og annet arbeid (833) og reiseliv og transport (757). Sammenlignet med i fjor, er det flere yrkesgrupper som har en nedgang i antall stillinger i mars, blant annet industriarbeid, bygg og anlegg, og ingeniør- og ikt-fag.
Mer om utviklingen i arbeidsmarkedet for Trøndelag finner dere i vedlegget med hovedtall og i infografikken. For mer informasjon eller kommentarer, ta kontakt med:
Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag, 940 50 282
Kristin Haug-Smith, kommunikasjonsrådgiver Nav Trøndelag, 913 15 305
For kommentarer og spørsmål knyttet til utviklingen i de enkelte kommunene kan dere kontakte lokale Nav-ledere.
Nav publiserer hver måned en rekke pressemeldinger og rapporter. Oversikt over det finner dere her:
https://www.nav.no/no/NAV+og+samfunn/Statistikk/Publiseringskalender