Publisert 31. mars 2023 | Oppdatert 31. mars 2023
Ved utgangen av mars er 4 408 registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak i Trøndelag. Dette er 457 færre enn samme tid i fjor og utgjør 1,8 prosent av arbeidsstyrken i fylket. Selv om antall utlyste stillinger har gått noe ned, er etterspørselen etter arbeidskraft fortsatt høy.
Av alle arbeidssøkerne i mars var 3 679 helt ledige (1,5%), 1 928 delvis ledige (0,8%) og 729 arbeidssøkere i tiltak (0,3%). Målt i antall personer er det nedgang i både helt og delvis ledige og i arbeidssøkere på tiltak i fylket. Størst er nedgangen blant de delvis ledige, hvor det er 739 færre enn samme tid i fjor.
– Selv om antall utlyste stillinger har gått noe ned, er etterspørselen etter arbeidskraft fortsatt høy i Trøndelag. Permitteringene vi har sett de siste månedene har i stor grad vært knyttet til permitteringer i fiskeindustrien og mange er nå på vei tilbake i jobb, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
– I og med at vi fortsatt ser at etterspørselen etter arbeidskraft er høy, vil vi fortsatt peke på potensialet og mulighetene som ligger i å utnytte ressursene og mulighetene hos de som står utenfor arbeidslivet, fortsetter Aas.
Økende ledighet innenfor industriarbeid
Det er innenfor industrien vi finner det høyeste antallet helt og delvis ledige. I mars var det 659 helt ledig og 364 delvis ledige innenfor industriarbeid, de har også den høyeste økning i antall ledige med en økning på 150 helt ledig og 68 delvis ledige.
Også innenfor bygg og anlegg øker antall helt ledige noe, men her er det en nedgang i delvis ledige.
Av arbeidssøkerne i Trøndelag er 1 053 permitterte (0,4%). 41 prosent av arbeidssøkerne innenfor industriarbeid er permittert, mens 32 prosent innenfor bygg og anlegg er det.
Høyest ledighet i havbrukskommunene
I mars er det høyest andel helt ledige i Hitra med 4,4 prosent, deretter følger Frøya og Nærøysund (begge 3,2%). Den laveste ledigheten finner vi på Høylandet (0,2%) og i Lierne (0,3%).
– Sammenliknet med mars i fjor er det 200 flere permitterte innen industriarbeid. En stor del av de permitterte i fylket finner vi i havbrukskommunene og knyttet til permitteringer innenfor industriarbeid, sier Aas, og viser til at andelen permitterte (både helt og delvis ledige) på Hitra (3,6%), Frøya (3,2%) og Nærøysund (3%).
Ledigheten økte blant innvandrere
Ved utgangen av mars er 1 440 (39%) av de helt ledige i fylket innvandrere. Andel helt ledige blant innvandrere er 4,3 prosent, mens den blant ikke-innvandrere er 1 prosent.
– Mens antall helt ledige blant ikke-innvandrere har gått ned (-11%), har den økt blant innvandrere (+9%). Det er grunn til å anta at dette har sammenheng med at vi det siste året har bosatt en stor gruppe flyktninger fra Ukraina. Mange av disse er nå på vei ut i jobb, sier Aas og viser til at det rundt om i fylket arrangeres jobbmesser og det samarbeids tett med arbeidsgivere som trenger arbeidskraft.
Nedgang i utlyste stillinger
I mars er det lyst ut 4 331 ledige stillinger, en nedgang på 19 prosent fra i fjor. Det er lyst ut klart flest stillinger innenfor helse, pleie og omsorg, hvor vi finner hver fjerde ledige stilling i fylket (1 082). Dernest følger bransjene undervisning (484) og butikk- og salgsarbeid (469).
Størst prosentvis nedgang er det av stillinger hvor det ikke er spesifisert en yrkesbakgrunn (-73%), serviceyrker og annet arbeid (-53%), reiseliv og transport (-49%) samt ingeniør- og ikt-fag (-40%).