Publisert 27. april 2018 | Oppdatert 8. desember 2021
Ledighetsnedgangen fortsetter også i april. Ved utgangen av måneden er det 4 996 helt ledige i fylket, ni prosent færre enn på samme tid i fjor. Totalt er 2,1 prosent av arbeidsstyrken helt ledige.
I tillegg kommer 1698 personer som er på arbeidsmarkedstiltak. Dette utgjør 0,7 prosent av arbeidsstyrken og dermed er bruttoledigheten i Trøndelag i april på 2,8 prosent.
Kvalifisering og avklaring for jobb
– Aktiv bruk av arbeidsmarkedstiltak gir arbeidssøkere en god mulighet for å kvalifisere seg til jobb. Nav i Trøndelag jobber stadig tettere med arbeidsgiverne og de aller fleste arbeidsmarkedstiltakene gjennomføres nå i ordinære bedrifter, enten av veileder i Nav-kontor eller via våre leverandører, sier Bente Wold Wigum, regiondirektør i Nav Trøndelag.
Hver åttende tiltaksdeltaker har et lønnstilskudd. Her får arbeidsgiver dekket en del av lønnen til tiltaksdeltakeren. Fire av ti tiltaksdeltakere i fylket er i arbeidspraksis. Arbeidspraksis brukes av arbeidssøkere som har behov for arbeidstrening for å skaffe seg erfaring og referanser for å søke ordinære jobber. I tillegg går en av fire tiltaksdeltakere i et oppfølgingstiltak som gå ut på å styrke kompetanse og motivasjonen som arbeidssøker og hjelp til å komme i arbeid.
Ledighetsnedgang i de fleste yrker
Ledighetsnedgangen i april gjør seg også gjeldende i nesten alle yrkesgrupper. Unntaket er innen akademiske yrker, helse, pleie og omsorg samt barne- og ungdomsarbeid hvor det har vært en liten økning.
Blant meglere og konsulenter og ingeniører har ledigheten falt med 25 prosent. Denne ledighetsnedgangen samsvarer godt med den store økningen vi ser i nye stillinger innenfor disse yrkene.
Høyest ledighet i Meldal
Meldal er kommunen med høyest ledighet. Her er 3,2 prosent av arbeidsstyrken uten arbeid. Det er nå 39 prosent flere uten arbeid enn for ett år siden. Også i kommunene Frøya, Verdal og Klæbu er ledigheten over 2,5 prosent. For en del kommuner er ledigheten så lav at vi ikke kan oppgi antall og ledighetsprosent.
Størst nedgang i ledigheten finner vi i Tydal med en nedgang på 67 prosent. Deretter følger Frosta og Hemne med en nedgang på henholdsvis 60 og 51 prosent. I Trondheim er det nå 2 321 personer uten arbeid, noe som utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken.
Graf under viser den sesongjusterte ledigheten i Trøndelag. Den er på 2 prosent for sjette måned på rad.
Fakta
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall.
Fravær fra arbeid
For å illustrere ulike brukergrupper og deres kortvarige og langvarige fravær fra arbeidsmarkedet, har Nav laget en grafisk fremstilling som plasserer disse gruppene utfra om de er i arbeid eller ikke, og om de raskt kan ta arbeid eller ikke. Se illustrasjonen her.
Utvikling på landsbasis
Ønsker du å se tall for utviklingen i arbeidsmarkedet på landsbasis finner du mer informasjon om det her.