Publisert 1. juni 2023
Det legemeldte sykefraværet i Trøndelag er uendret fra i fjor og var på 6,2 prosent 1. kvartal 2023. Sykefraværet holder seg på et høyt nivå til tross for en betydelig nedgang i antall tilfeller med sykdom i luftveiene.
Fra 2015 fram til pandemien var sykefraværsprosenten i Trøndelag i dette kvartalet mellom 5,4 og 5,7 prosent. De siste to årene har fraværsprosenten i fylket vært på 6,2 prosent, mens snittet for landet er på 6,1 prosent. Det er kun Oslo og Rogaland som har et lavere sykefravær enn Trøndelag.
57 prosent nedgang i luftveissykdommer
I første kvartal var det er registrert 56 696 sykefraværstilfeller i Trøndelag. Halvparten av tilfellene skyldes enten muskel-/skjelettlidelser (25,2%) eller sykdommer i luftveiene (24,7%).
– Det har vært en betydelig nedgang i tilfellene som skyldes sykdommer i luftveiene. I fjor utgjorde luftveissykdommene nesten halvparten av alle sykefraværstilfellene i Trøndelag. Det er kun denne diagnosegruppen som har en nedgang. I alle andre diagnosegrupper øker antallet sykefraværstilfeller, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Flest tapte dagsverk blant sykepleiere og lærere
I alt er det registrert 800 720 tapte dagsverk 1.kvartal 2023. Det er yrker i yrkesgruppen akademiske yrker som står for det høyeste antallet tapte dagsverk. Her er det sykepleiere og grunnskole- og førskole-/barnehagelærere som har flest tapte dagsverk.
Høyest sykefravær innen helse- og sosialtjenester
Det høyeste sykefraværet har næringen helse- og sosialtjenester med 9 prosent, deretter følger transport og lagring (7%) og private tjenester (6,8%).
Lavest sykefravær er det i næringen informasjon og kommunikasjon med 3 prosent.
Sykefraværet øker mest i næringen finansierings- og forsikringsvirksomhet, fra 3,9 prosent til 4,5 prosent. Størst reduksjon er det innenfor bergverksdrift og utvinning, her er fraværet redusert fra 5,2 prosent til 4,4 prosent.
Trøndelag ligger fortsatt på topp i bruk av gradert sykmelding
Også dette kvartalet er Trøndelag fylket med den høyeste andelen gradert sykemeldt. Andelen med graderte sykefravær er på 30,1 prosent, en god økning fra samme tid i fjor hvor andelen var på 25,4 prosent. Bare Nordland (29%) er i nærheten av andelen i Trøndelag.
– At denne andelen er så høy er bra. Det er ønskelig å øke arbeidsdeltakelsen blant folk i arbeidsfør alder. Gradert sykemelding gir de som er delvis arbeidsuføre mulighet til å kombinere arbeid og sykemelding. Dermed vil de fortsatt ha en tilknytning til arbeidsmarkedet og beholde kontakten med arbeidsplassen sin, sier Aas.
Store forskjeller mellom kommunene
Blant kommunene i Trøndelag finner vi det høyest sykefravær i Grong med 8,3 prosent, etterfulgt av Leka og Hitra med 8,2 prosent. Det laveste sykefraværet finner vi i Røyrvik (3,5%), Flatanger (5,4%), samt Selbu og Høylandet (5,5%).