Publisert 30. mai 2024
Sykefraværet i Trøndelag økte i 1. kvartal 2024. Økingen er størst blant de unge og antall tapte dagsverk grunnet psykiske lidelser øker.
Det legemeldte sykefravær var i første kvartal på 6,3 prosent, en økning fra 6,2 prosent sammenlignet med samme kvartal for ett år siden. Dette er den høyeste sykefraværsprosenten i 1. kvartal siden 2018. For landet er sykefraværet på 6,2 prosent, en økning fra 6,1 prosent samme kvartal i fjor.
– I Trøndelag øker sykefraværet mest blant unge mellom 20-24 år, det gjelder for både kvinner og menn. Nasjonale undersøkelser viser at flere unge rapporterer om psykiske plager, noe som er et urovekkende varsko til hele samfunnet. Vi vet også at arbeid kan være helsefremmede for mange med psykiske problemer, og med dette som bakteppe blir det viktig å sette inn tiltak som skaper et inkluderende arbeidsliv som har rom for flere, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Antall tapte dagsverk ned – men flere er syke lengre
Til sammen gikk 790 142 dagsverk tapt til sykdom i 1. kvartal. Det er 10 578 færre tapte dagsverk enn samme kvartal i fjor.
– Over åtti prosent av de sykmeldte blir friskmeldt innen 8 uker, men vi ser at flere enn i fjor er sykmeldt lengre. Langtidsfraværet på et halvt år eller mer har økt fra 6,1 prosent i fjor til 6,9 prosent i år. I samme kvartal i 2022 var langtidsfraværet 4,8 prosent og denne økningen er bekymringsfull, sier Aas.
Øker i de fleste yrkene
Med unntak av prosess- og maskinoperatører, samt transportarbeidere, øker sykefraværet i alle yrkesgrupper. Det øker mest innenfor militære yrker og uoppgitt, men det er også her sykefraværet er lavest. Det høyeste fraværet er innenfor salg- og serviceyrker, og da spesielt pleie- og omsorgsarbeidere.
– Helse- og sosialtjenester har det høyeste sykefraværet på 9,3 prosent, mens informasjon og kommunikasjon ligger lavest med 3,4 prosent. Mange av jobbene innen helse- og sosialtjenester har tradisjonelt ligget høyt, og under Idebanken.no så er det skreddersydde tiltak for å bedre arbeidsmiljø og redusere sykefravær i de ulike bransjene, forteller Aas.
Sykefraværet går ned i flere næringer. Størst nedgang er innen jordbruk, skogbruk og fiske, mens det øker mest innenfor omsetning og drift av fast eiendom.
Store forskjeller mellom kommunene
Røyrvik hadde det laveste sykefraværet med 3 prosent, fulgt av Namsskogan og Tydal med henholdsvis 4 og 4,5 prosent. Det høyeste sykefraværet har Grong med 8,8 prosent. Deretter følger Overhalla og Stjørdal med 7,6 prosent. Fraværet øker mest i Selbu og Flatanger og går mest ned i Leka og Tydal. I Trondheim ligger sykefraværet på 5,8 prosent, en økning fra 5,6 prosent i fjor.