Publisert 9. september 2021
Det totale sykefraværet i Trøndelag i 2. kvartal er 6,4 prosent. Det er en økning fra 5,9 prosent i 2. kvartal i fjor. Økningen er størst i det egenmeldte fraværet.
Det legemeldte sykefraværet i 2. kvartal 2021 er 5,5 prosent, som er en økning på 5,9 prosent sammenlignet med kvartalet før. Det egenmeldte sykefraværet er 0,9 prosent og har økt med 28,3 prosent.
– Sykefraværet er høyere enn normalt, og vi antar at noe av det økte sykefraværet henger sammen med koronapandemien. Vi følger utviklingen tett og håper at sykefraværet vil synke etter hvert som samfunnet går tilbake til normaltilstand, sier avdelingsdirektør i Nav Trøndelag May Beate Haugan.
I andre kvartal er det registrert 624 949 tapte dagsverk i Trøndelag, noe som er en økning på 47 000 tapte dagsverk mot samme tid i fjor.
Sterk økning i koronarelatert sykefravær
Landstallene viser at sykefravær grunnet påvist eller mistenkt covid-19 har steget kraftig (+ 79 %), men likevel er sykefraværet grunnet sykdommer i luftveiene totalt sett redusert (- 14,2 %). Sykefraværet knyttet til diagnosegruppen allment og uspesifisert, som omfatter blant annet «slapphet/tretthet», har også hatt en betydelig økning (+ 24,3 %).
– I Trøndelag som i landet ellers er muskel- og skjelettlidelser er årsak til flest tapte dagsverk, etterfulgt av psykiske lidelser. Her i fylket er nær en av tre er sykemeldt på grunn av muskel-/skjelett, mens 18,5% er sykemeldt på grunn av psykiske lidelser. I sistnevnte diagnosegruppe utgjør lettere psykiske lidelser godt over halvparten av tilfellene, sier Haugan.
En av tre gradert sykemeldt
I Trøndelag har hver tredje sykemeldte en gradert sykemelding (33%). Dette er betydelig høyere enn landsnittet på 28,7 prosent. Andelen graderte sykemeldinger høyest for kvinner med 37,5 prosent, blant menn er andelen 25,2 prosent.
Størst økning i sykefraværet innen undervisning
Det høyeste fraværet både i prosent og tapte dagsverk er innenfor helse- og sosialtjenester. Her er sykefraværet i 2. kvartal på 8,5 prosent. Dette utgjør totalt 204 561 tapte dagsverk i 2. kvartal.
Det laveste sykefraværsprosenten er innenfor informasjon og kommunikasjon med 2,3 prosent.
Sykefraværet har økt mest innenfor undervisning (+26%) og offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring (+18%).
– Vi ser at sykefraværet har økt i en del yrker hvor ansatte har vært utsatt for smitte og hvor mange har hatt krevende arbeidssituasjoner som følge av pandemien, sier Haugan.
Økende fylkesforskjeller
Det legemeldte sykefraværet har steget i 27 av fylkets kommuner, mens 11 kommuner har hatt nedgang. Lavest sykefravær finner vi i Namskogan og Åfjord med henholdsvis 3,7 og 4,5 prosent. Sykefraværet er høyest i Røyrvik, Osen og Tydal (8 %, 7,3% og 7,1%).