Publisert 2. mars 2023
Det legemeldte sykefraværet i Trøndelag var på 5,7 prosent i 4. kvartal 2022, en liten nedgang fra samme kvartal i 2021. Fylket ligger på topp i bruk av gradert sykmelding
I Trøndelag gikk det legemeldte sykefraværet marginal ned med 1,6 prosent i 4. kvartal. Fraværet ligger nå på landssnittet.
Til sammen gikk 763 976 dagsverk tapt i 4. kvartal, det er en nedgang på 21 848 dagsverk fra samme kvartal i 2021.
Nedgang i sykefraværet i helse- og sosialtjenester gir utslag
Næringen med høyest sykefravær i Trøndelag er helse- og sosialtjenester med 8,2 prosent, etterfulgt av næringene transport og lagring og forretningsmessig tjenesteyting (6,5%).
– Sykefraværet innen helse- og sosialtjenester utgjør til sammen 219 338 tapte dagsverk i 4. kvartal. De har det høyeste sykefraværet, men er også blant næringene som har størst nedgang i sykefraværet. Dette er næringa som sysselsetter flest mennesker, og endringer her gir store utslag. Nedgangen i sykefravær på 7,9 prosent gir 22 147 færre tapte dagsverk, og er dermed hovedårsak for nedgangen i Trøndelag. I en situasjon hvor det er mangel på arbeidskraft, så blir betydningen av å jobbe godt med forebygging og oppfølging av sykefravær bare enda viktigere, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Informasjon og kommunikasjon (3,2%) og faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (3,6%) er næringsgruppene med lavest sykefravær.
Hver 3. sykmeldte kvinne gradert sykmeldt
Trøndelag har den høyeste andelen graderte sykefravær i landet. I fylket er 27,1 prosent av fraværene graderte, mens snittet for landet er 22,3 prosent.
– Det er en høyere andel kvinner enn menn med graderte sykefravær, henholdsvis 31,3 prosent mot 20,7 prosent. Bruk av gradert sykmelding mener vi er bra. Den er forbundet med flere positive utfall, slik som høyere arbeidsdeltakelse og kortere sykefravær, sier Aas.
Tallene viser også at 66,1 prosent av sykestilfellene avsluttes innen 16 dager. 85,8 prosent avsluttes innen åtte uker, mens 5,3 prosent har en varighet på 26 uker eller over.
Luftveissykdommer fortsatt høyere enn normalt
Muskel- og skjelettlidelser (26,1%) samt sykdommer i luftveiene (25,5%) utgjør de største diagnosegruppene med mer enn halvparten av alle sykefraværstilfeller. Psykiske lidelser utgjør 17,7 prosent av alle tilfeller.
– Før 2021 var andelen sykefraværstilfeller grunnet psykiske lidelser høyere enn andelen med sykdommer i luftveiene. Antall tapte dagsverk på grunn av psykiske lidelser ligger imidlertid betydelig høyere enn tapte dagsverk som skyldes luftveissykdommer. Psykiske lidelser utgjør hvert 4. tapte dagsverk og utviklingen er bekymringsfull, sier Aas.
Sykefraværet i yrker og sektorer
Det høyeste sykefraværet finner vi innenfor salgs- og serviceyrker (7,7%) fulgt av renholdere, hjelpearbeidere mv. (7,5%). I førstnevnte yrkesgruppe har sykefraværet gått noe ned det siste året.
Lavest fravær finner vi innen militære yrker og uoppgitt (2%) samt i yrkesgruppen ledere (4%).
Kommunal forvaltning har det høyeste sykefraværet (7,9%), mens privat og offentlig næringsvirksomhet ligger lavest (5,1%).
Røros med lavest sykefravær, Grong det høyeste
Sammenlignet med 4.kvartal 2021 er sykefraværet redusert i 21 av Trøndelags 38 kommuner. Høylandet er kommunen med størst reduksjon, fra 7,2 prosent til 5,0 prosent.
Lavest sykefravær er det i Røros med 4,9 prosent. Deretter følger Høylandet med 5,0 prosent, og Røyrvik og Selbu med 5,1 prosent.
Grong har det høyeste sykefraværet med 7,6 prosent, etterfulgt av Frøya med 7,3 prosent.
I tillegg til det legemeldte sykefraværet kommer det egenmeldte sykefraværet som var på 1,3 prosent i 4. kvartal 2022. Det var en økning med 10,9 prosent mot samme kvartal i 2021.