Publisert 21. desember 2023
Antall helt ledige og arbeidssøkere på tiltak har økt med 997 personer i Trøndelag siden desember i fjor. Bruttoledigheten i fylket er nå på 1,8 prosent. Selv om ledigheten øker, har Trøndelag sammen med Nordland den lavest ledigheten i landet.
For landet samlet er bruttoledigheten nå på 2,5 prosent, og den har økt jevnt gjennom 2023.
– Det siste halvåret har vi også i Trøndelag sett en økning i ledigheten, men fortsatt ligger vi godt under landssnittet. Det er fortsatt mange ledige jobber, og i desember har vi en økning i antall utlyste stillinger i Trøndelag. Men vi ser tydelige tegn på nedkjøling også her i fylket med flere ledige og permitterte spesielt innen bygg og anlegg. Her må vi regne med fortsatt økning også i 2024, sier Torbjørn Aas, direktør i Nav Trøndelag.
Bruttoledigheten i fylket er på 1,8 prosent og består av 3 853 helt ledige (1,5%) og 823 arbeidssøkere i tiltak (0,3%). I tillegg er 1 719 registrert som delvis ledige (0,7%). Totalt var dermed 6 395 registrert som arbeidssøkere hos Nav i Trøndelag ved utgangen av november. Dette utgjør 2,5 prosent av arbeidsstyrken.
– Det er bransjevise forskjeller på hvordan dagens situasjon med renteøkninger og derav reduserte investeringer slår ut. Fra Nav Trøndelag sin side vil vi peke på potensialet som ligger i godt samarbeid mellom aktørene i arbeidslivet, kompetanseutvikling av bedriftens medarbeidere og godt sykefraværsarbeid for å komme styrket ut på den andre siden, sier Torbjørn Aas. .
Flere oppgir å ha mistet jobben
I løpet av desember ble det registrert 1 096 nye arbeidssøkere i Trøndelag. Personer som oppgir å ha mistet eller at de kommer til å miste jobben utgjør 28 prosent av de nye arbeidssøkerne, som er flere enn på samme tid i fjor. 26 prosent melder at de er eller kommer til å bli permittert, mens 9 prosent er usikre på sin jobbsituasjon og ytterligere 9 prosent har sagt opp.
Ledigheten øker i de fleste yrker
Det er kun yrkesgruppene akademiske yrker (+2%) og barne- og ungdomsarbeid (-1%) hvor antall helt ledige har holdt seg noenlunde stabil det siste året. Blant de resterende yrkene har det vært en økning på 10 prosent eller mer når det gjelder helt ledige. Ledigheten øker mest i yrkesgruppen bygg og anlegg, her er det 60 prosent flere helt ledige og 74 prosent flere delvis ledige sammenlignet med desember i fjor. Vi ser også en økning i i helt ledige innen undervisning på 41 prosent.
Flere stillinger ledige enn i desember i fjor
Så langt i desember er det utlyst 2 950 stillinger i Trøndelag, det er fem prosent flere sammenlignet med samme periode i fjor. Det er flest stillinger innenfor yrkesgruppen helse, pleie og omsorg. Mer enn hver tredje stilling (1 080) er innenfor denne yrkesgruppen. Deretter følger barne- og ungdomsarbeid (287 stillinger) og ingeniør- og ikt-fag (185 stillinger).
Ledigheten øker i 31 av 38 kommuner
Ledigheten øker nå i de fleste kommuner i Trøndelag, og det er store forskjeller i fylket. I seks av Trøndelags 38 kommuner er andelen helt ledige på under en prosent. Lavest andel helt ledige finner vi i Tydal (0,3%), Lierne (0,7%), samt Tydal og Flatanger (0,7%). Seks kommuner har en andel helt ledige på over to prosent. Kommunene med høyest andel helt ledige er Røyrvik med 3,7 prosent, etterfulgt av Midtre Gauldal (2,6%) samt Nærøysund og Holtålen (2,5%).