Publisert 9. februar 2021
Det er nå registrert 15 528 arbeidssøkere i Vestfold og Telemark. Dette er samme antall som for en uke siden. Forrige gang antallet var like høyt var i begynnelsen av september 2020.
Høyest andel arbeidsledige er i aldersgruppen 20 til 30 år. Mens andelen helt arbeidsledige i fylket er 4,4 prosent, er andelen blant de mellom 20 og 30 år 7,3 prosent.
Ledige stillinger
Det er mer enn 1 600 offentlig utlyste ledige stillinger i Vestfold og Telemark. Størst behov for arbeidskraft er det innen helse og sosial, salg og service, utdanning og kontor.
Utdanning er viktig
Tall fra Nav viser at det i januar 2020 var 3 250 registrerte arbeidssøkere uten fullført videregående utdanning i Vestfold og Telemark. Nå er det 5 500 registrerte arbeidssøkere uten fullført videregående skole i fylket.
- Det blir stadig mindre behov for ufaglært arbeidskraft i dagens arbeidsmarked. Det å ha en fagkompetanse eller høyere utdanning blir derfor stadig viktigere både for å skaffe og for å beholde en jobb. Derfor er det urovekkende både for den enkelte og for samfunnet at stadig færre fullfører utdanningen sin, sier Nav-direktør Terje Tønnessen.
Tenk fremover
Terje Tønnessen oppfordrer alle som ikke er i utdanning eller jobb til å tenke fremover, og til å se på mulighetene sine.
- Nå er det tid for å søke skoleplass, både til videregående skoler og til høyere utdanning. Det kan være lurt å tenke med både hode og hjerte ved valg av utdanning. Finn noe du kan og trives med, og sjekk om dette er et yrke med behov for arbeidskraft i fremtiden, sier Tønnessen.
Variasjoner
Arbeidsledigheten varierer i de ulike kommunene, og det er flest arbeidsledige i byene. Horten er den kommunen med høyest andel arbeidsledige med 5,7 prosent helt arbeidsledige. I Nissedal er det færrest ledige.
Fakta
ARBEIDSLEDIGHET
I VESTFOLD OG TELEMARK
Uke 6
• Antall helt arbeidsledige: 9 191
• Antall delvis ledige: 5 021
• Antall på tiltak: 1 316
• Andel helt ledige: 4,4 % (i landet 4,5 %)