Publisert 7. juni 2022
Det legemeldte sykefraværet i Vestfold og Telemark var 6,4 prosent første kvartal 2022. Dette er en økning på 13 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Mesteparten av økningen i sykefraværet var knyttet til mye koronasmitte i samfunnet.
- Økningen i sykefraværet skyldtes først og fremst pandemien. Nesten halvparten av de sykemeldte hadde luftveissykdommer. Pandemien rammet hele samfunnet, men særlig de i jobber med mye nærkontakt med andre mennesker, som i helse- og sosialsektoren, opplevde høyt sykefravær, sier direktør i Nav Vestfold og Telemark Terje Tønnessen.
Flest med luftveissykdommer
47 prosent av de sykemeldte første kvartal hadde sykdom i luftveiene. Til sammenligning var 16 prosent sykmeldt med sykdom i luftveiene i samme periode i fjor.
Forskjeller
Det er store variasjoner i sykefraværet. Nome hadde høyest sykefravær med 8 prosent etterfulgt av Drangedal med 7 prosent. Lavest sykefravær var det i Kviteseid med 4 prosent. Mens 8,3 prosent av kvinnene var sykmeldt, var 4,8 prosent av mennene det.
Færre med gradert sykefravær
Færre har vært gradert sykefravær, mye grunnet koronasituasjonen. Totalt var 20,7 prosent av sykefraværet i Vestfold og Telemark gradert. Det var en nedgang fra 24,7 prosent i første kvartal 2021.
Forebygging er viktig
- Nav og arbeidslivet jobber nå for at det skal bli en nedgang og normalisering av sykefraværet etter pandemien. Risikoen for at folk havner utenfor arbeidslivet øker med varigheten på sykefraværet. Derfor må det jobbes med forebygging av sykefravær, og tidlig aktivitet i sykefraværsperioden. Den sykemeldte selv, arbeidsgiveren, legen og Nav må bli enda bedre til å sammen se på muligheter for aktivitet og kombinasjoner med arbeid, sier Tønnessen.
Fakta
NØKKELTALL 1. KVARTAL 2022 VESTFOLD OG TELEMARK
Sykefravær landet: 6,2 %
Sykefravær Vestfold og Telemark: 6,4 %