Publisert 2. desember 2021 | Oppdatert 2. desember 2021
I tredje kvartal 2021 var det legemeldte sykefraværet 4,9 prosent i Vestfold og Telemark. Dette er en økning på 3,9 prosent det siste året, og langt fra målet om at sykefraværet i fylket skal reduseres til 4,6 prosent innen 2022.
På landsbasis var sykefraværet 4,7 prosent i samme periode. Alle fylkene har hatt en økning sammenlignet med
samme periode i fjor.
- I Vestfold og Telemark har vi hatt en økning i sykefraværet dette kvartalet. Dette betyr at vi er langt unna IA-målet som er satt nasjonalt. Det er en stor risiko for at de som er lenge sykmeldt havner utenfor arbeidslivet permanent. Derfor må vi jobbe med å stimulere til nærvær og forebygge sykefravær. Den sykemeldte selv, arbeidsgiveren, legen og Nav må bli enda bedre til å se på muligheter for aktivitet og tilrettelegging - så tidlig som mulig, sier direktør i Nav Vestfold og Telemark Terje Tønnessen.
Flest med muskel og skjelettlidelser
30,6 prosent av sykefraværet i Vestfold og Telemark var forårsaket av muskel og skjelettlidelser, mens 17,5 prosent av sykefraværet skyldtes psykiske utfordringer. Sykdommer i luftveiene har økt fra samme periode i fjor og er nå på 16,9 prosent. Situasjonen rundt korona-pandemien er fremdeles usikker og påvirker nok også sykefraværet i denne gruppen.
De eldste har høyest sykefravær
Sykefraværet er høyest innen aldersgruppen 60-64 år med 6,3 og lavest i aldersgruppene 16-19 år med 1,5 prosent og 20-24 år med 2,9 prosent. Kvinner har et vesentlig høyere sykefravær enn menn.
Ulikheter i kommunene
Det er store variasjoner i fylket. Nome og Notodden har høyest sykefravær, begge med 6 prosent. Kviteseid har lavest sykefravær i fylket med 3,8 prosent.
Fakta
Kort om IA-avtalen
Avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA) er et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Avtalen gjelder hele arbeidslivet, men med særlig innsats mot bransjer og sektorer som har potensial for å redusere sykefravær. Det overordnede målet er å skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall, og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen. Sykefraværet skal reduseres med 10 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet for 2018.