Publisert 3. mai 2024 | Oppdatert 3. mai 2024
Det var en nedgang i antall arbeidsledige i Telemark fra mars til april, men sammenlignet med i fjor var ledigheten høyere. Stadig flere av arbeidssøkerne er innvandrere, og ukrainere står for en stor andel av denne økningen.
- Nesten halvparten av alle jobbsøkerne i Telemark kommer fra et annet land enn Norge, og stadig flere kommer fra Ukraina. Telemark er et av fylkene i landet med lavest sysselsetting av ukrainere. Derfor er det viktig at kommunene og arbeidsgivere i fylket stiller opp for å hjelpe flere i arbeid sammen med Nav, sier direktør i Nav Vestfold og Telemark Anders Anundsen.
Økning
I april var 2 597 personer registrert som helt arbeidsledige eller arbeidssøkere på tiltak i Telemark. Dette var 224 flere enn i april i fjor.
Telemark hadde nest høyest andel arbeidsledighet i landet, sammen med Oslo og Finnmark. 3 prosent av arbeidsstyrken var uten jobb her. Nasjonalt var den gjennomsnittlige arbeidsledigheten 2,5 prosent.
Høyere ledighet blant innvandrere
47 prosent av arbeidssøkerne var innvandrere. Ukrainere er den største gruppen som er registrert som arbeidssøkere hos Nav med 317 personer i april.
Mange jobbmuligheter
Det var 1 840 ledige stillinger i Telemark i april. De fleste ledige stillingene var innen helse og omsorg, serviceyrker og butikk og salgsarbeid. 382 av stillingene var feriejobber.
Arbeidsledigheten varierer i kommunene
Det er høyest arbeidsledighet i Nome og Hjartdal, begge med 3,9 prosent, etterfulgt av Midt-Telemark med 3,7 prosent og Skien med 3,3 prosent. Kviteseid og Fyresdal har lavest arbeidsledighet med 1,3 og 1,4 prosent.
- Vi vet at mange bedrifter og virksomheter har behov for arbeidskraft, og oppfordrer flest mulig til å samarbeide med Nav for å hjelpe flere flyktninger i jobb. Nav kan hjelpe til med språkopplæring, kurs, lønnstilskudd og oppfølging. Ukrainske flyktninger har kompetanse som bør brukes, og mange av dem ønsker å jobbe. Det er viktig med alle de godene som følger med å ha arbeid for de det gjelder; egen inntekt, mulighet til å styre sitt eget liv, fellesskap og språktrening, avslutter Anundsen.
Fakta
NØKKELTALL ARBEIDSMARKEDET TELEMARK APRIL 2024
Antall arbeidssøkere totalt: 3 484
- Antall helt ledige: 1 983
- Antall på arbeidsmarkedstiltak: 614
- Antall delvis ledige: 887
Andel helt arbeidsledige og på tiltak: 3 %
Ledige stillinger: 1 840