Publisert 10. mars 2022 | Oppdatert 10. mars 2022
Tall fra Nav viser at 58 prosent av innbyggerne i Vestfold og Telemark mottok ytelser fra Nav i 2021. Det er en økning på 3 prosent sammenlignet med 2021. Utbetalingene må sees i sammenheng med økte ytelser for å dempe skadevirkningene av koronapandemien.
I 2021 utbetalte Nav 44,5 milliarder kroner til innbyggerne i Vestfold og Telemark. Det tilsvarte 122 millioner kroner daglig. Totalt ble det utbetalt 1,5 milliard mer i 2021 enn i 2020.
Høyere enn landsgjennomsnittet
Andelen som mottar ytelser i Vestfold og Telemark er fire prosentpoeng høyere enn i landet. Hovedforklaringen er at en større andel av befolkningen i dette fylket mottar pensjon og
uføretrygd.
Pensjonistene er flest, og fikk mest
I Vestfold og Telemark økte pensjonsutbetalingene med syv prosent i 2021. 22 prosent av befolkningen i Vestfold og Telemark mottok pensjon fra Nav, noe som er tre prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet. Forskjellen skyldes at Vestfold og Telemark har en høyere andel eldre.
– Befolkningen eldes, og dette resulterer i stadig høyere pensjonsutbetalinger. Derfor er det viktig å ha høy oppmerksomhet på et inkluderende arbeidsliv, også for den eldste delen av arbeidsstyrken, sier direktør i Nav Vestfold og Telemark Terje Tønnessen.
Høyest andel uføre
Vestfold og Telemark er et av fylkene med høyest uføreandel i landet. Som i 2020 var rundt ni prosent av befolkningen uføretrygdet i 2020.
- Det er urovekkende at stadig flere blir uføre i Vestfold og Telemark. Derfor er det så viktig at inkludering i arbeidslivet prioriteres; både for å forebygge arbeidsuførhet og utenforskap.
Inkludering må prioriteres så tidlig som mulig, og sammen med andre aktører innen helse, utdanning og arbeidsliv, sier Tønnessen.
Forskjeller i fylket
Kragerø er den kommunen i fylket hvor høyest andel av befolkningen mottok stønad. Her mottok 62 prosent ytelser fra Nav. Nest høyest er Tinn og Nome med 61 prosent. I Tønsberg, Vinje, Fyresdal og Midt-Telemark mottok lavest andel av befolkningen ytelser, alle med 56 prosent
Statistikk utbetalinger 2021