Publisert 21. mai 2021
Navs bedriftsundersøkelse for 2021 viser at mange arbeidsgivere i Vestfold og Telemark forventer å øke bemanningen det kommende året. Samtidig avdekker årets undersøkelse betydelig mangel på arbeidskraft i helsesektoren, og i bygg-, anlegg- og industrinæringene.
Mange næringer er optimistiske
Gjennom bedriftsundersøkelsen kan Nav kartlegge behovet for arbeidskraft for de neste 12 månedene. 859 bedrifter i Vestfold og Telemark svarte på undersøkelsen. Resultatene gir derfor en god indikasjon på trender og endringer i arbeidsmarkedet.
Flest bedrifter forventer vekst. 23 prosent av bedriftene forventer å øke antall ansatte i sin bedrift det kommende året, mens 12 prosent forventer å nedbemanne. De mest positive bedriftene er innen bergverksdrift, kommunikasjon, industri og i overnattings- og serveringsvirksomhet.
Siden 61 prosent av bedriftene svarte at man forventer et uendret antall ansatte om et år, er hovedinntrykket likevel at bedriftene også i årets undersøkelse regner med stabil sysselsetting fremover.
To av ti bedrifter har rekrutteringsproblemer
I årets undersøkelse svarte 19 prosent av bedriftene at de i løpet av de siste tre månedene hadde forsøkt å rekruttere arbeidskraft uten å få tak i personer med ønsket kompetanse. Av disse bedriftene oppga 12 prosent at man ikke hadde fått ansatt noen, mens sju prosent hadde ansatt personer med lavere eller annen formell kompetanse enn det det ble søkt etter. De fleste av bedriftene som hadde rekrutteringsproblemer svarte at årsaken var ingen eller for få kvalifiserte søkere.
Behov for 3 430 personer
Bedrifter med rekrutteringsproblemer blir bedt om å oppgi hvilke yrker man ikke har fått rekruttert personer til, og hvor mange personer det dreier seg om.
Det estimeres at bedriftene i Vestfold og Telemark har en mangel på 3 430 personer. Det er størst mangel på sykepleiere. Det er også en stor mangel på ulike typer håndverkere med fagbrev, som tømrere og snekkere.
Koronasituasjonens påvirkning på bemanningen i bedriftene
- Årets resultater viser mye av det samme som tidligere års undersøkelser. Det som er bra er at mange bedrifter er positive selv i et år hvor arbeidsmarkedet er sterkt påvirket av pandemien, forteller Terje Tønnessen, direktør i Nav Vestfold og Telemark.
Koronapandemien som oppstod i mars 2020 medførte nedstenging av samfunnet og innføring av mange restriksjoner og smitteverntiltak. Dette har påvirket svært mange bedrifter innen de fleste næringer.
I Vestfold og Telemark har fire prosent av bedriftene sagt opp ansatte, mens 24 prosent har permittert ansatte. 13 prosent av bedriftene har imidlertid ansatt folk under pandemien.
Kompetansegapet må tettes
- Det viktigste fremover er å sikre arbeidskraft til de yrkene som trenger folk. Unge og arbeidsløse må hjelpes inn i de yrkene med behov for arbeidskraft. Nav må, sammen med utdanningsinstitusjonene og andre samarbeidspartnere, gi god veiledning og hjelpe til slik at flere gjennomfører de utdannelsene som gir jobber i fremtiden. På denne måten kan vi forhindre utenforskap for de enkelte, og sikre et bærekraftig fremtidig arbeidsliv, sier Tønnessen.
Fakta
Navs bedriftsundersøkelse
- Nasjonal, årlig undersøkelse
- Ble gjennomført fra 2. februar til 26. mars 2021
- 859 virksomheter svarte på undersøkelsen i Vestfold og Telemark, og det gir en svarprosent på 67.