Publisert 4. mars 2021 | Oppdatert 4. mars 2021
Ved utgangen av 2020 var det legemeldte sykefraværet 5,8 prosent i Vestfold og Telemark. Dette var en økning på fire prosent sammenlignet med samme periode i 2019.
På landsbasis var legemeldt sykefravær 5,5 prosent.
– Pandemien er nok den viktigste årsaken til oppgangen i sykefraværet. Samtidig har koronautbruddet ført til mindre sykefravær knyttet til andre sykdommer. Man blir jo for eksempel mindre utsatt for smitte på et hjemmekontor, sier Lars Erik Bakke, direktør ved Nav Arbeid og helse i Vestfold og Telemark.
Høyest sykefravær i helsesektoren
Det er høyest sykefravær blant de som jobber innen helse- og sosialtjenester, hvor det legemeldte sykefraværet er 8,4 prosent. Dette er en økning på mer enn sju prosent sammenlignet med samme kvartal i 2019.
- Dette fraværet må ses i sammenheng med koronapandemien. Smitteutbrudd på flere sykehus og eldresenter resulterte i karantene og økt fravær blant de ansatte her, forklarer Bakke.
Lavest legemeldt sykefravær er det hos de som jobber med informasjon og kommunikasjon, hvor det legemeldte sykefraværet kun var tre prosent ved utgangen av 2020.
Stor variasjon mellom kommunene
Sykefraværet i fylket varierer mellom kommunene. Høyest sykefravær er det i Siljan med 7,2 prosent. I Kviteseid er sykefraværet 4,3 prosent.
Ulike diagnoser for kvinner og menn
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Muskel og skjelettlidelser er den diagnosen som førte til flest sykmeldinger. 35 prosent av sykefraværet skyldtes dette. For menn var andelen med muskel- og skjelettlidelser over 41 prosent.
Nesten 24 prosent av sykefraværet skyldtes psykiske lidelser. Andelen med psykiske lidelser var høyest for kvinner med nesten 26 prosent.
Fakta
LEGEMELDT SYKEFRAVÆR
4. KVARTAL 2020
Legemeldt sykefraværsprosent av lønnsmottakere i Vestfold og Telemark: 5,8 % (landet 5,5 %)
• Sykefravær kvinner: 7,5 % (7,2% i landet)
• Sykefravær menn: 4,3 % (4,1 % i landet)