Publisert 9. september 2024 | Oppdatert 9. september 2024
Sykefraværet økte i hele landet, men det var høyere og økte mer i Telemark og Vestfold enn gjennomsnittet i landet viser tall for andre kvartal.
Det legemeldte sykefraværet var 6 prosent i Vestfold og i 6,2 prosent i Telemark. Vestfold og Telemark hadde litt høyere sykefravær enn gjennomsnittet i landet, som var 5,9 prosent. Sammenlignet med samme periode i fjor økte sykefraværet mer i denne regionen enn i landet.
– At sykefraværet øker er bekymringsfullt, og det er ikke bra at det øker mer og varer lenger i Vestfold og Telemark enn i resten av landet. Jo lenger folk er sykmeldte, dess høyere er sannsynligheten for at de går over på andre ytelser som arbeidsavklaring og uføretrygd. Både arbeidsgiver, arbeidstaker, fastlegene og Nav har ansvar for å forebygge sykefravær og tilrettelegge for arbeidsdeltagelse, sier Anders Anundsen direktør ved Nav Vestfold og Telemark.
Mer samhandling er nødvendig
Anundsen mener det er behov for bedre samhandling og samordning mellom alle parter, og tydeligere forventninger til fastlege og arbeidsgivers oppfølging av de sykmeldte.
- Det er fastlegene og arbeidsgiverne som først er i kontakt med de sykmeldte. Det kan se ut til at ulikhetene på tilrettelegging og oppfølging av de sykmeldte er for stor, mener Anundsen.
Ulikheter i aldergrupper og kjønn
Kvinner hadde høyere sykefravær enn menn, og kvinner og menn var sykmeldt med ulike diagnoser.
I Telemark økte sykefraværet mest i aldersgruppen 25 til 29. I Vestfold økte sykefraværet mest i aldersgruppen 35 til 39 år.
Det legemeldte sykefraværet på grunn av psykiske lidelser økte i begge fylker og blant begge kjønn. Mens 32 prosent av fraværet blant kvinner skyldtes psykiske lidelser, var andelen for menn 25 prosent i Telemark og 26 prosent i Vestfold.
Kommuneforskjeller
I Vestfold var det høyest sykefravær i Holmestrand med 6,8 prosent, og lavest i Færder med 5,5 prosent.
I Telemark var det høyest sykefravær i Siljan med 7,3 prosent, etterfulgt av Drangedal 7,2 prosent. Seljord hadde lavest sykefravær i Telemark med 4,3 prosent.
Sykmeldingene varer lenger i Vestfold og Telemark
I landet er den gjennomsnittlige varigheten på sykefravær 37,8 dager. I Vestfold er den 40,9 dager og i Telemark 45,1 dager.
Personer med diagnoser innen psykiske lidelser er gjennomsnittlig sykemeldt lengst med 67,9 dager i Vestfold og 71,8 dager i Telemark.
- For mange med lettere psykiske lidelser er det ofte bra for helsa å være i jobb. De sykmeldte, arbeidsgivere, leger og Nav må jobbe enda bedre sammen med forebygging av psykiske lidelser, og bygge opp under at aktivitet og arbeid er positivt for de fleste, sier Anundsen.
Statistikk og tall fra Vestfold og Telemark
Fakta
LEGEMELDT SYKEFRAVÆR 2. KVARTAL 2024
Andel i hele landet:5,9 %
Andel i Vestfold: 6 %
Andel i Telemark: 6,2 %