Publisert 7. mai 2024
Arbeidsgiverne er mindre optimistiske når det gjelder utsiktene framover, viser Navs bedriftsundersøkelse. Mangelen på arbeidskraft er også redusert og færre virksomheter har rekrutteringsproblemer.
– Vi må tilbake til 2016 for å finne lavere optimisme og det er kun tre ganger de siste 20 årene at den har vært så lav som nå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Færre virksomheter venter flere ansatte i år, viser Navs bedriftsundersøkelse 2024. Netto er det kun 1 av 10 bedrifter som venter økt sysselsetting. Optimismen var lavere kun tre ganger tidligere, etter oljeprisnedgangen i 2014-2016, etter finanskrisen 2008-2009, og etter lavkonjunkturen i 2002-2003.
Samtidig som norske virksomheter melder om litt dårligere utsikter og mindre mangel på arbeidskraft, er ledigheten fortsatt lav historisk sett.
– Alt i alt er det fortsatt store muligheter til å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet, sier Holte.
Mindre mangel på arbeidskraft
Virksomhetene rapporterer at de mangler 43 600 personer. Det er 9 250 færre enn i fjor, og langt lavere enn rekordåret 2022. Da var mangelen estimert til på 70 000 personer. Nå er mangelen tilbake på samme nivå som i 2018 og 2021.
– På to år har mangelen blitt betydelig redusert totalt sett, men det er store bransje- og yrkesvise forskjeller. Innen helse og omsorg er mangelen betydelig, og virksomhetene rapporterer om stor mangel på sykepleiere, helsefagarbeidere og legespesialister, sier Holte.
Størst mangel innen helse
Helse og sosialtjenesten, som sysselsetter 1 av 5, mangler 13 800 personer. Det er 800 færre enn i fjor.
Sykepleiere troner på toppen av listen over yrker med størst mangel på arbeidskraft, deretter følger helsefagarbeidere og andre helseyrkesgrupper. Legespesialister ligger på en sjette plass på topp ti-listen over yrker med størst mangel.
I bygg- og anlegg mangler de 5 500 personer. Det 2100 færre enn i fjor, og sammenlignet med 2022 er mangelen mer enn halvert.
– Selv om mangelen er betydelig redusert i bygg og anlegg, er det fortsatt stor mangel på fagarbeidere. Elektrikere, tømrere og snekker er alle på topp ti-listen over yrker med størst mangel, sier Holte.
Færre har rekrutteringsproblemer
Nesten hver fjerde virksomhet (23 prosent) oppgir at de har rekrutteringsproblemer. Det er 3 prosentpoeng lavere enn i fjor.
For 14 prosent var problemene så store at de ikke fikk ansatt arbeidskraften de trengte, mens 9 prosent oppgir at de valgte å ansette noen med annen kompetanse eller lavere kompetanse.
– Det er flott at arbeidsgivere velger å tenke litt utradisjonelt når de sliter med å rekruttere. Arbeidsplassen er en veldig viktig arena for læring og kompetanseheving og mange av de som står utenfor kan passe til jobben hvis de får litt påfyll, sier Holte.
2 av 10 virksomheter oppgir at rekrutteringsproblemene skyldes for få kvalifiserte søkere. Størst rekrutteringsproblemer finner vi innen helse- og sosialtjenester, der 40 prosent av har hatt problemer med å få tak i folk med riktig kompetanse.
Rekrutteringsproblemene er også store blant bedrifter som produserer maskiner og utstyr, og innen overnatting og servering og i undervisning.
Nye muligheter for flere
Behovet for kvalifisert arbeidskraft vil fortsette å øke i årene framover. Det viser blant annet Navs omverdensanalyse. Holte mener det er helt nødvendig å åpne dørene for flere av de som står utenfor, og å hindre at folk støtes ut av arbeidslivet. Han ønsker tettere samarbeid med flere bedrifter.
– Hvis virksomhetene skal lykkes med å få tak i framtidens arbeidskraft må både utdanningssektoren, Nav og arbeidsgiverne må jobbe sammen for å finne gode løsninger, sier Holte.
Fakta
FAKTA// Navs bedriftsundersøkelse
Bedriftsundersøkelsen gjennomføres årlig og gir et øyeblikksbilde av virksomhetenes etterspørsel etter arbeidskraft, og gir innsikt i eventuelle vansker med å skaffe etterspurt kompetanse.
Undersøkelsen er gjennomført fra januar til mars i år blant et representativt utvalg av alle landets offentlige og private virksomheter. 10 655 virksomheter har svart, og det tilsvarer 70 prosent av virksomhetene i utvalget.
Virksomhetene blir spurt om de har hatt problemer med å få tak i arbeidskraft de siste tre månedene eller om de har måttet ansette noen med lavere eller annen formell kompetanse enn det de søkte etter. Hvis svaret er ja, blir de bedt om å oppgi om det skyldes for få kvalifiserte søkere. Hvis det er tilfelle, blir de bedt om å oppgi hvor mange stillinger det gjelder, og innenfor hvilke yrker.