Kartlegging og evaluering av Nav sin oppfølging av IA-avtalen 2019-2022, Oxford Research
På oppdrag for Arbeids- og velferdsdirektoratet har Oxford Research gjennomført en kartlegging og evaluering av Navs implementering av IA-oppdraget. Oppdraget har munnet ut i to leveranser – et spisset, strategisk notat, og en kartleggingsrapport.
Formålet med oppdraget var å få et overordnet bilde av aktivitetene som utgjør Nav sin samlede innsats ved oppfølging av IA-avtalen. Oppdraget skulle ta utgangspunkt i ansvarsområdene og føringene som følger av IA-avtalen, sammenholdt med Arbeids- og sosialdepartementets felles oppdragsbrev til etatene. Oppdragets del 1 skulle gi en overordnet vurdering av Nav sin samlede innsats under IA-oppdraget, mens del 2 skulle gi kunnskap om hvordan Nav har samordnet seg internt.
I leveranse 1 (spisset notat) finner Oxford Research at Nav har gjort mye godt arbeid i oppfølgingen av IA-avtalen, men avdekker også kritikk av Navs samlede innsats. Funnene munner ut i en rekke anbefalinger til Nav og til partene i IA-samarbeidet.
Leveranse 2 (kartleggingen) tar for seg Nav fylkenes organisering og begrunnelse for denne, samordning og styringsdialogen. Blant de mest sentrale funnene er at IA-avtalen ikke har vært beveggrunnen for valgt organisering i Nav-fylkene, og at det fremdeles er en lang vei å gå når det kommer til å få til hensiktsmessig samhandling mellom Nav Arbeidslivssentrene og Nav-kontorene. Videre oppfattes IA-arbeidet verken i direktoratet eller hos fylkesdirektørene som et prioritert innsatsfelt for Nav, sett i forhold til Navs rettighetsbaserte tjenesteyting. På bakgrunn av det vurderer Oxford Research at IA trenger strammere føringer når det gjelder kommunikasjon, form og rapportering.