Utvidet mulighet for å ta utdanning mens man mottar dagpenger
Evaluering av hvordan det nye regelverket praktiseres, og hvilke konsekvenser det har.
Oslo Economics og Frischsenteret har på oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet evaluert implementeringen og praktiseringen av det nye regelverket som kom i oktober 2021, da mulighetene for å gjennomføre utdanning og opplæring mens man mottar dagpenger ble utvidet.
I utgangspunktet er det ikke er tillatt til å ta utdanning mens man mottar dagpenger. Grunnen til det er at personer som tar utdanning ikke anses som «reelle arbeidssøkere». Til tross for dette, har det i lengre tid vært unntak fra denne hovedregelen. Men både Stortinget og tre offentlige utredninger har pekt på at regelverket knyttet til å ta utdanning mens man mottar dagpenger var for strengt, som førte til denne lovendringen.
Sentrale funn:
Delrapport 1: Praktiseringen av, og mulige utfordringer ved, det nye regelverket
- Nav-veiledere oppfatter at det ikke er deres ansvar å forstå kravene i ordningen, men kun å informere brukere om muligheten.
- De fleste søker på egen hånd, og Nav-veileder orienteres når søknaden er behandlet. Nav-veiledere peker på at de derfor ikke blir satt i posisjon til å vurdere og veilede om andre alternativer for brukeren.
- Flere legger vekt på at de som kunne brukt ordningen for fullføring av VGO, ofte kan få opplæring som arbeidsmarkedstiltak.
- Navs oppfølging av deltakerne underveis er begrenset.
- Tidspunktene brukt i regelverket kan være forvirrende og i noen tilfeller ha uheldige virkninger for brukere. Saksbehandlere har noe ulik praksis ved behandling av søknader, dels for å motvirke slike uheldige virkninger.
Delrapport 2: Analyser av registerdata
- Relativt få har benyttet seg av ordningen. I 2022 fikk 1 899 personer innvilget søknad, mens 963 fikk avslag.
- Nesten 60% av dem som fikk innvilget søknad var allerede registrert i utdanning.
- Sammenlignet med øvrige helt ledige dagpengemottakere var de med vedtak om utdanning med dagpenger yngre, oftere kvinner og innvandrere og hadde lengre utdanning i utgangspunktet,
- For dem som startet våren 2022, fullførte en av tre deltakere med plan for grunnskole/VGO eller fagskole minst ett kurs i løpet av 12 måneder. For høyere utdanning var andelen 15%.
- 50 til 60 % av deltakerne var i jobb etter ett år. Det var færre enn i en sammenligningsgruppe som var satt sammen for å ha mest mulig like kjennetegn som gruppene med innvilget søknad. Men for deltakerne som tok grunnskole/VGO og fagskoleplanene forsvant forskjellen i arbeidsdeltagelse over tid.
Du kan lese hele rapporten her.
Fakta
- Forskningsprosjektet har pågått fra desember 2022 til desember 2024
- Datagrunnlaget består av:
- Intervju med ansatte i Nav
- Vignettundersøkelse for ansatte i Nav
- Registerdata fra Nav og SSB
- Funn fra prosjektet skal benyttes som kunnskapsgrunnlag for å vurdere behov for eventuelle endringer i regelverket eller Nav sin praktisering av det.