Analyse av Inn i jobb-satsingen
Modeller og muligheter for arbeidsinkludering av unge i kommunal sektor.
Nav, KS og hovedsammenslutningene i kommunal sektor inngikk i 2021 et samarbeid om å øke rekrutteringen av unge som står utenfor arbeid og utdanning – Inn i jobb. I alt 14 kommuner i fylkene Agder, Innlandet, Nordland, Viken og Oslo deltok i et utviklingsnettverk ledet av KS, hvor de etablerte strukturer og tiltak for å få unge i jobb i kommunene. Det har vært lite utprøving av arbeidsinkludering i kommunal sektor i praksis, og det fantes også lite forskning på muligheter og barrierer fra før av.
Nå har Proba samfunnsanalyse gjennomført en analyse av Inn i jobb-satsingen, på oppdrag fra Nav. Analysen bygger på en kartlegging av de 14 kommunene som har deltatt i satsingen, samt casestudier i fem av disse. Rapporten dokumenterer viktige erfaringer, og peker på lovende fremgangsmåter som på sikt kan bidra til at kommunene kan utvikle et system for arbeidsinkludering.
Formålet med analysen har vært å få kunnskap og eksempler på hva som skal til for å lykkes med arbeidsinkludering av unge i kommunal sektor. Ifølge rapporten bygger samarbeidet om arbeidsinkludering mellom Nav og kommunen på det samme virkemiddelapparatet som partene tradisjonelt har benyttet seg av. Dette består i hovedsak av arbeidstrenings- og kvalifiseringsløp til fagbrev, gjerne i kombinasjon. Snarere enn å innføre helt nye metoder eller virkemidler, jobber partene nå bedre eller smartere ut fra det virkemiddelapparatet som eksisterer. En viktig utvikling har vært at arbeidstreningen er strukturert bedre, med et klart mål om overgang til formelt kvalifiseringsløp og med oppfølgingsstøtte.
Rapporten peker også på at Nav har en nøkkelrolle i å støtte kommunen gjennom begrensninger som går på økonomi eller manglende mulighet til å følge opp kandidater. Det klareste eksempelet på dette er at Nav kan opprette oppfølgingsstillinger – arbeidsledere – som jobber side om side med kandidatene på arbeidsplassen.
Resultatene tyder på at Navs virkemidler kan fungere godt for å støtte kvalifiseringsløp i kommunene. Samtidig erfarer kommunene selv ulike utfordringer når de skal ta i bruk Navs virkemidler. Mens noen klarer å utnytte mulighetene i tiltaksapparatet, opplever andre at barrierene er så store at de ikke får det til. Det er trolig flere årsaker til ulik praksis (som ulik kompetanse, rutiner og økonomi), men datamaterialet peker særlig på at regelverksforståelsen er forskjellig fra Nav-kontor til Nav-kontor.
Fakta
- Prosjektperioden har vært fra 2022-2024.
- Samarbeidet om Inn i jobb er videreført i en ny avtale mellom partene, som løper ut 2027. Den nye avtalen bygger videre på gode erfaringer fra den første perioden.
- Proba samfunnsanalyse og AFI gjennomførte i 2021 en oppstartsanalyse i forkant av Inn i jobb-satsingen, på oppdrag fra KS. Denne beskriver målgruppa unge i utenforskap i fylkene Agder, Innlandet og Nordland, samt utfordringer og muligheter for å inkludere unge personer inn i ordinære kommunale jobber.