Arbeidsfokus på fastlegekontor, Oxford Research
Følgeforskning av fastlegeprosjektet.
Oxford Research har på oppdrag for Arbeids- og velferdsdirektoratet utført følgeforskning på prosjektet «Arbeidsfokus på fastlegekontor», bedre kjent som fastlegeprosjektet.
Fastlegeprosjektet bygger på en antakelse om at samlokalisering av kognitiv terapeut og jobbspesialist på fastlegekontor vil føre til mer tverrfaglig samarbeid. Et annet formål med prosjektet har vært å lette arbeidsbyrden for fastlegene.
Målgruppen i prosjektet er personer som står i fare for å bli sykmeldt eller er blitt sykmeldt på grunn av psykiske helseutfordringer og/eller muskel- og skjelettlidelser.
Du kan lese hele rapporten her.
Sentrale funn
Samlokalisering er et bærende premiss i fastlegeprosjektet. Likevel har dette vist seg vanskelig å få til, og de fem utprøvingene er preget av ulike grader av og former for samlokalisering.
Rapporten svarer på flere sentrale spørsmål om samlokalisering og samarbeid mellom Nav, kognitiv terapeut og fastleger. Datagrunnlaget gir grunnlag for å vise til følgende:
- Fastlegene opplever at samarbeidet med Nav i liten grad har endret seg som følge av prosjektet. Denne oppfatningen deles av jobbspesialistene og ansatte ved de involverte Nav-kontorene.
- Fastlegene gir tydelig uttrykk for at de ikke har tid til utstrakt fysisk samarbeid og samhandling i tråd med fastlegeprosjektets modell. Ved et par av utprøvingene finner man dialog og enklere samarbeid mellom fastlegene og kognitiv terapeut, men dette er preget av raske avklaringer vedrørende brukerdeltakelse.
- Ettersom fastlegene er lite tilgjengelige, stiller også representanter for de andre aktørgruppene seg spørrende til verdien av samlokalisering på fastlegekontoret.
- I samtlige utprøvinger er det samarbeid mellom kognitive terapeuter og jobbspesialister. Dette oppleves som nyttig og relevant.
- Økt arbeidsrettet fokus er en sentral målsetting for prosjektet. De kognitive terapeutene oppgir at de jobber mer arbeidsrettet, mens fastlegene forteller at fastlegeprosjektet ikke har endret deres praksis. Nav-ansatte har ikke merket seg endringer i fastlegenes funksjonsvurderinger.
- Etterlevelsen av prosjektets målgruppedefinisjon varierer mellom de ulike utprøvingene. Det er likevel tegn til at fastlegene over tid henviser mer i samsvar med prosjektets målgruppe.
- Fastlegene viser til at antall pasienthenvisninger som prosjektet tillater (volumet) er begrenset, og at arbeidsbyrden derfor ikke er merkbart endret.
Brukerne forteller at de i stort sett er fornøyde med tilbudet som har blitt gitt gjennom prosjektet og de opplever samtidighet i oppfølgingen fra fastlegene, kognitiv terapeut og Nav.
Prosjektet har identifisert en del læringspunkter, som du kan lese mer om i rapporten.
Fakta
- Fastlegeprosjektet er initiert av Utviklingssenter for arbeid og psykisk helse (USAP) og er gjennomført i Nav Øst-Viken.
- Fem privatdrevne fastlegekontor inngår i undersøkelsen. Datagrunnlaget bygger på ulike datakilder: Intervjuer, møteobservasjoner, registreringsløsning utviklet av USAP, spørreundersøkelse, workshop og referansegruppemøter.
- Fastlegeprosjektet er fortsatt pågående, og tre av utprøvingene er i tidlig driftsfase. Foreliggende rapport forholder seg følgelig til data og funn som forelå ved følgeforskningens avslutning i november 2023.