Kvalitetsarbeid i Supported Employment-tjenester
Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og Proba har undersøkt erfaringer, styrker og svakheter ved ulike systemer for kvalitetssikring av supported employment -tilnærminger i Norge.
Supported Employment-tilnærmingene (Individual Placement and Support (IPS) og SE Five Stage Process) har ekspandert kraftig i Norge de siste årene, både i Nav, hos Navs tiltaksarrangører og i helsetjenestene. Nav setter krav til at interne og eksterne leverandører av ulike SE- og oppfølgingstiltak skal følge en bestemt metodikk eller tilnærming, og det er derfor viktig for Nav å være trygg på at metoden/tilnærmingen faktisk følges.
Formålet med oppdraget var derfor å avdekke erfaringer, styrker og svakheter ved tre ulike kvalitetssystemer eller kvalitetsverktøy som benyttes i Norge i dag:
- "Kvalitetsveileder for jobbspesialistteam" knyttet til utvidet oppfølging i Nav (Kvalitetsveilederen)
- IPS-rammeverket (IPS-kvalitetsskala)
- Supported Employment Quality Framework (SEQF)
Erfaringer
Forskerne finner en gjennomgående støtte blant aktører i feltet til arbeidet med kvalitet i SE - på tvers av de tre kvalitetsverktøyene. Positive erfaringer er at kvalitetsverktøyene gir et nyttig eksternt blikk på tjenesten, og at de bidrar til læring og utvikling. Jobbspesialister innen både IPS, kvalitetsskala og Kvalitetsveilederen mener at verktøyene bidrar til å klargjøre og avgrense oppgaver, og sikrer at de holder fokus på metodikk i arbeidet.
Undersøkelsen avdekker også problemer og utfordringer knyttet til arbeid med kvalitetsverktøyene i praksis, ulike syn på hva slags læring kvalitetsverktøyene bidrar til og forskjellige syn på hvordan kvalitet kan og bør defineres.
Forskerne løfter frem to idealtypiske hovedleirer i kvalitetsarbeidet:
- et helsevitenskapelig ståsted som vektlegger evidensbasert kunnskap; at kvalitetssikring handler om å sikre implementering med høy modelltrofasthet (fidelity), og at dette vil gi ønskede resultater uavhengig av sted og lokal kontekst
- et samfunnsvitenskapelig og prosessorientert ståsted, som vektlegger relasjon, kontekst, individuell tilpasning og utvikling.
Fakta
- Oppdraget er finansiert av FoU-midler fra Nav
- Forskerteamet består av følgende personer fra AFI, Vidar Bakkeli, Øystein Spjelkavik og Kjetil Frøyland. Fra Proba har Helene Berg, Gro Malene Vestøl og Birgitt Undem deltatt.
- Ved siden av et avgrenset litteratursøk har datainnsamlingen bestått av:
- telefonintervju med 15 nøkkelinformanter på ulike nivåer i Nav, tjenester og tiltaksarrangører
- fire casestudier
- en bredere telefonintervjuundersøkelse med 99 jobbspesialister og metodeveiledere