Utviklingsarbeid i sosialtjenesten: Nav-kontor som eksperimentelle rom
NTNU Samfunnsforskning har i et oppdrag identifisert lovende arbeidsmetoder på sosialhjelpsområdet.
Arbeids- og velferdsdirektoratet forvalter en tilskuddsordning for støtte til nytenkende arbeid på lokale Nav-kontor, der formålet er å stimulere til utvikling av sosiale tjenester og tiltak i kommunene. Ordningen skal bidra til overordnede mål, som økt kvalitet i tjenestene, samt et helhetlig og samordnet tjenestetilbud tilpasset brukernes behov.
Denne rapporten tar for seg følgende forskningsspørsmål relatert til sosialtjenesten - er det mulig å vinne ny kunnskap som kan videreføres til andre omgivelser? Og hvis ja, hvordan?
Lovende arbeidsmetoder
I prosjektet betraktes Nav-kontor som mulige laboratorier, og utviklingstiltakene som eksperimenter. NTNU Samfunnsforskning har identifisert og beskrevet et knippe tiltak blant de som mottok støtte under tilskuddsordningen i 2021. Disse tiltakene kalles lovende arbeidsmetoder, som betyr at de er vurdert som å både være mulige å iverksette flere steder, og at de bidrar til måloppnåelse. For å velge ut disse lovende arbeidsmetodene blant tiltakene som ordningen finansierer, utviklet forskerne så objektive kriterier som mulig, med en så entydig operasjonalisering som mulig. Basert på disse – gjennom en prosess med screening, dybdestudier og case-undersøkelser – snevret de inn til syv lovende arbeidsmetoder fra totalt 203 tiltak som fikk finansiering under ordningen i 2021.
Rapporten gir anbefalinger til hvordan tilskuddsordningen for utvikling av sosiale tjenester bedre kan utformes med tanke på kunnskapsoppbygging om hva som er virksomme arbeidsmetoder og samarbeidsformer på sosialtjenesteområdet. Gjennom å oppmuntre til nytenkning rundt sosiale tjenester på lokale Nav-kontor skaper man flere mindre "laboratorier" som prøver ut nye arbeidsmetoder, og gir mulighet til å utvikle evidensbaserte tiltak på nasjonalt plan. Den røde tråden i anbefalingene er å øke kvaliteten på – og troverdighet til – kunnskapen som bygges opp
Fakta
- Rapporten sammenfatter arbeidet med prosjektet Utprøving av lovende arbeidsmetoder på sosialtjenesteområdet gjennomført høsten 2022, på oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet.
- NTNU Samfunnsforskning har gjennomført oppdraget, som er finansiert av FoU-midler fra Nav. Følgende forskere har medvirket:
- Kaja von der Leyen
- Martin Inge Standal
- Stina Svendsen
- Maja Joner Ognedal
- Melina Røe
- Rapporten er en del av publikasjonsserien fra Senter for økonomisk forskning - SØF-rapport nr. 01/23.