Evaluering av utvikling og implementering av nye modeller for sykefraværsoppfølging - Nav Vest-Viken
Oxford Research og NORCE har fått i oppdrag å evaluere Navs sykefraværsoppfølging i Nav Innlandet og Nav Vest-Viken. Dette er delrapport 2, evaluering av sykefraværsprogrammet i Nav Vest-Viken.
Prosjektet evaluerer Sykefraværsprogrammet i Nav Vest-Viken, som ble etablert i 2019. Programmet er en langtidssatsning med mål om at de ulike enhetene i regionen skal jobbe sammen mer helhetlig for å nå målsetningene i IA-avtalen og bidra til å modernisere sykefraværsoppfølgingen. De fire delprosjektene i programmet skal prøve ut ulike modeller for samarbeid og oppfølging:
- Morgendagens sykefraværsoppfølging – målrettet innsats for de som trenger det mest
- Økt samarbeid mellom fastleger og Nav
- Supported Employment-metode for oppfølging av sykmeldte
- Samarbeid mellom Nav-kontor og Nav Arbeidslivssenter
Alle aktivitetene i delprosjektene er utarbeidet slik at de skal kunne utføres innenfor ordinær drift uten at det tilføres ekstra ressurser. Det vil si at modellene skal være gjennomførbare innenfor dagens ressurssituasjon i Nav slik at modellene skal være mulig å implementere etter forsøksperioden.
Formålet med evalueringsoppdraget har vært å identifisere virkningsfulle og lovende grep i disse fire delprosjektene med tanke på forebygging og redusering av sykefravær og frafall fra arbeidslivet. I tillegg skal det i oppdraget gjøres en vurdering av overførbarheten av disse til andre regioner.
Oppdraget til Oxford Research og NORCE består av to deler. Delrapport 1, evaluering av Senter for sykefraværsoppfølging i Hamarregionen finner du her.
Utfyllende delprosjekt
Følgeevalueringen har tydeliggjort hvordan delprosjektene utfyller hverandre, og hvordan de videre kan organiseres i sammenheng med hverandre. Ved videreføring av prosjektene skisserer evaluator en mulighet for å se på organiseringen av prosjektene sekvensielt, og ikke parallelt, ved at den stegvise kartleggingen i Morgendagens sykefraværsoppfølging tas i bruk som en standardisert «siling» av behov for oppfølging basert på en tidlig screening av sykmeldtes egenrapporterte jobbforventninger. Deretter kan elementer fra de andre prosjektene kobles på, avhengig av om samhandling med lege, arbeidsgiver, Nav Arbeidslivssenter og/eller oppfølging med SE-metodikk (Supported Employment) vurderes som hensiktsmessig.
Vurdert samlet, viser delprosjektene hvordan tankegangen rundt sykefraværsoppfølging er i endring innad i Nav, og hvordan det er mulig å arbeide i tråd med den ønskede retningen som er staket ut i en rekke strategi- og styringsdokumenter – mot en mer sømløs, differensiert, bedre individuelt tilpasset, tillits-, medvirknings- og dialogbasert tilnærming til oppfølging av både sykmeldte og arbeidsgivere.
Imidlertid vurderer evaluator at utviklingsprosjektene synliggjør noen overordnede dilemmaer for Nav sin ønskede modernisering av sykefraværsoppfølgingen: Selv myndige og løsningsdyktige Nav-kontor, med kompetente ansatte som utøver faglig skjønn innenfor faste rammer, kan ha vansker med å inngå felles forpliktelser og slutte opp om utviklingsprosjekter som setter en ny kurs.
Og på tross av at innovasjon som baserer seg på forsøk og utviklingsprosjekter innenfor eksisterende ressursrammer sikrer at metoder som utvikles ikke blir «lab-eksperimenter» avkoblet den ordinære driften, kan implementeringskvaliteten likevel bli så skadelidende at man risikerer å ikke få testet ut de nye metodene. For å arbeide mer kunnskapsbasert, er det avgjørende at nye metoder faktisk blir prøvd ut, slik at det er mulig å se om de virker.
Fakta
- I denne evalueringen er det brukt rammeverk og metoder fra fagfeltet implementeringsvitenskap
- Det er utarbeidet logikkmodeller/programteorier for hvert delprosjekt
- Evaluering ved hjelp av programteori gir mer kunnskap om hvordan piloterte tiltak antas å virke, som i neste steg kan brukes for å gjøre større utprøvinger og evalueringer av de samme tiltakene
- Oppdraget finansieres med midler fra FoU-programmet under IA-avtalen.
- Formålet med denne satsningen er å fremskaffe mer kunnskap om Navs sykefraværsoppfølging og lokale initiativer, og hvordan denne oppfølgingen kan bidra til å nå målene i IA-avtalen om å redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet