IPS+
Kan kombinasjonen av metodikk fra Individuell Jobbstøtte (IPS) og Jobbmestrende Oppfølging (JMO) hjelpe personer med alvorlige psykiske lidelser ut i arbeidslivet? Delrapport fra et forsknings- og utviklingsprosjekt ved Oslo universitetssykehus.
IPS + er et kombinert forsknings- og utviklingsprosjekt som gjennomføres ved Seksjon for tidlig psykosebehandling (TPB) ved Oslo universitetssykehus.
IPS eller Individuell Jobbstøtte er en evidensbasert metodikk der jobbstøtte er integrert i helsetjenesten. Målet er lønnet arbeid i det ordinære arbeidsmarkedet. Tilnærmingen har vist gode resultater for personer med alvorlige psykiske lidelser. Selv om svært mange med en psykoselidelse har ordinært lønnet arbeid som ønske og mål, står en stor andel av gruppen utenfor arbeidslivet. Kun mellom 5 og 10 prosent er i lønnet arbeid.
Bakgrunnen for dette prosjektet var å undersøke om IPS kan spisses og tilpasses personer med tidlig og alvorlig psykoselidelse og tilbys som en del av spesialisert tidlig psykosebehandling. Målet er å hjelpe personer med lidelser på schizofrenispekteret inn i ordinært lønnet arbeid.
Foreløpige funn
Tross enkelte utfordringer i prosjektet, har en betydelig andel av deltakerne i studien - om lag halvparten - fått ordinært lønnet arbeid i prosjektperioden. Én av fem, eller 22 prosent, var i utdanningsløp. Stillingsandelene varierer mellom 5 og 100 prosent, og stillingene er i et bredt spekter av bransjer. Hverken IPS-tilnærmingen eller arbeid har ført til sykdomsforverring blant deltakerne.
Antall henvisninger tyder på at IPS er ønsket og villet, både blant pasienter og klinikere. Kvalitetsevalueringene viste god implementering, og IPS + tjenesten har blitt en viktig del av behandlingstilbudet ved seksjonen.
Oppsummert viser IPS + prosjektet at personer med tidlig og alvorlig psykoselidelse kan komme i lønnet arbeid og utdanning. Det er mulig å integrere arbeid som behandlingstilbud tidlig i løpet, og IPS kan spisses ytterligere med kognitive teknikker. Effekten av dette bør undersøkes nærmere i en randomisert kontrollert studie.
De foreløpige resultatene fra prosjektet er ikke statistisk sikre. Sluttrapporten fra prosjektet vil inkludere analyser av registerdata, post- og follow-up data og en matchet kontrollgruppe fra JMO-prosjektet, og vil trolig gi mer sikre funn. Denne vil etter planen ferdigstilles mai 2024.
Fakta
- IPS+ er en kvasieksperimentell, klinisk studie der IPS blir supplert med kognitive teknikker modifisert fra Jobbmestrende Oppfølging (JMO).
- Prosjektperioden er 2018-2024.
- Prosjektet fikk tildelt FoU-midler fra Nav etter en åpen utlysning, men er også finansiert gjennom tilskuddsmidler fra Helsedirektoratet, klinikk-interne midler fra avdeling for døgnbehandling/Seksjon for Tidlig Psykosebehandling og Seksjon for Behandlingsforskning og Nav Arbeid og Helse i Oslo.