Kartlegging av sammenhengen mellom forebyggende arbeidsmiljøarbeid og sykefravær på bransje- og virksomhetsnivå
Oxford Research har i samarbeid med NORCE undersøkt sammenhengen mellom forebyggende arbeidsmiljøarbeid og sykefravær på bransje- og virksomhetsnivå.
Oppdraget har belyst faktorer som systematisk arbeidsmiljøarbeid, regelverket, partssamarbeid og tiltak på arbeidsplassen. Videre skulle oppdraget gi kunnskap om faktorer som kan forklare hvordan virksomheter oppnår og opprettholder vedvarende lavt sykefravær, og gi kunnskap om god praksis og viktige og gode grep på virksomhets- og bransjenivå. Oppdraget drøfter også overføringsverdien.
Studien bygger på en spørreundersøkelse til over 600 virksomheter (koblet med registerdata), og intervjuer med strategiske aktører på overordnet nivå, og med sentrale roller innenfor forebyggende arbeidsmiljøarbeid. Forskerne har også gjennomført fokusgruppeintervjuer i 13 bedrifter som har hatt en sterk reduksjon i sykefravær, eller som har vedvarende lavt sykefravær. Oppdraget har fokusert på seks bransjer: bygg og anlegg, arkitektvirksomhet og teknisk konsulentvirksomhet, IKT, pleie- og omsorgstjenester i institusjon, barnehager, og undervisning.
I det store bildet er det ikke mulig å identifisere ett enkelt forebyggende arbeidsmiljøtiltak. Oppsummert peker derimot undersøkelsen på at egeninnsikt i hva som skaper stress og belastning på arbeidsplassen, medbestemmelse og organisatorisk læring er de mest sentrale elementene i godt forebyggende arbeidsmiljøarbeid. Arbeidsutførelsen og forbedringer av denne må stå i sentrum, ledelsen må være nær og operativ, og det må være medvirkning, samhandling og fellesskap i de driftsnære utviklingsprosessene.
Funnene tyder på at godt arbeidsmiljøarbeid krever både et strukturelt og et normativt grunnlag. Forskerne mener at styringsstruktur, formalisert partssamarbeid, ansvar, roller og organisering av arbeidsmiljøarbeidet er sentrale bestanddeler i godt forebyggende arbeidsmiljøarbeid. Forskerne mener disse bestanddelene er nødvendige, men ikke tilstrekkelige. For et kjennetegn ved virksomhetene som klarer å opprettholde et vedvarende lavt sykefravær, er at de også har mer uformelle verdier, normer, tenkemåter og praksiser som støtter opp under og bygger videre på det formaliserte arbeidsmiljøarbeidet. Behovet for både et strukturelt og et normativt grunnlag innebærer samtidig at forebyggende arbeidsmiljøarbeid krever langvarig og kontinuerlig innsats.
Forskernes beste råd er derfor at virksomhetene må kjenne seg selv. Først når man har dyp forståelse for særtrekkene i egen organisasjon, kan man jobbe systematisk og kontinuerlig med de rette verktøyene.