Publisert 15. oktober 2024
4,4 prosent eller i underkant av 155 000 personer av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger ved utgangen av september.
Ved utgangen av september mottok 154 853 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). Hvis vi sammenligner med samme tid i fjor har det vært en økning på 8 500 personer, eller 5,8 prosent. Samtidig ser vi at det har vært en marginal nedgang det siste kvartalet. Det kan tyde på at antallet AAP mottakere er i ferd med å stabilisere seg noe.
– Flere starter på ytelsen enn for ett år siden. Dette samsvarer med det høye sykefraværet vi har hatt det siste året, som indikerer et fortsatt høyt sykdomstrykk i befolkningen. Samtidig ser vi at det er flere som går ut av ytelsen nå enn tidligere, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Figur 1: Antall mottakere av AAP 3. kvartal 2024
Figur 2: Andel mottakere av AAP 3 kvartal 2024
Øker mest for 30 og 40-åringene
Sammenlikner vi med fjoråret så er det en økning for alle aldersgruppene, men den relative økningen er lavere for de yngste og eldste aldersgruppene:
- Blant dem under 30 år og de i gruppen 50 til 66 år steg antall mottakere med hhv. 1 200 og 2 200 personer, eller 4,2 prosent i begge gruppene.
For de i aldersgruppen 30 til 49 år steg antallet med nær 5 000 personer, eller 7,6 prosent.
– Etter pandemien inntraff i 2020, og perioden etter har veksten vært størst blant de eldste mottakerne. Nå ser vi en relativt større vekst for de som er i aldersgruppen 30 til 49 år, sier Holte.
Høyt sykefravær bidrar til økning
Antall personer som mottar AAP er avhengig av sykefraværet. Sykefraværet på et tidspunkt vil være en indikator på hvor stor andel av befolkningen som til enhver tid er syke. Det kan gjenspeiles i hvor mange som starter på AAP, også uten at de har mottatt sykepenger i forkant. I tillegg har sykefraværet vært høyt over lengre tid. Det medfører at antallet som bruker opp retten til sykepenger, og deretter starter på AAP, er høyere enn tidligere år. I tredje kvartal var det rundt 8 300 personer som startet på AAP etter en periode med sykepenger. Tilsvarende for de som begynte direkte på ytelsen var 5 300.
For begge grupper var det rundt 4 prosent flere som startet på ytelsen sammenliknet med året før, men vi ser at antallet som kommer fra sykepenger øker for hvert år, fra rundt 6 700 i 2019. Samtidig er antallet som begynner direkte på ytelsen mer stabilt gjennom pandemien, og faktisk redusert med rundt 600 fra 2019.
Andel AAP mottakere som mottar sykepenger i forkant av at de begynner på AAP har økt siden pandemien, og ligger i tredje kvartal på 61 prosent. Før pandemien var gjennomsnittlig andel som mottok sykepenger i forkant rundt 58 prosent.
– Vi vet også at det er flere som bruker opp sykepengerettigheten. Samtidig ser vi at det nå er flere som går ut av ytelsen enn tidligere. Stabiliseringen i tredje kvartal virker derfor først og fremst å være en konsekvens av en økning i antall som slutter på AAP, mer enn en reduksjon i antall som er syke i samfunnet, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Langt flere med ADHD-diagnose
I løpet av det siste året er antall personer som mottar AAP med diagnosen hyperkinetisk forstyrrelse eller ADHD økt med rundt 850 personer. Det medfører at det nå er 23 prosent flere mottakere med diagnosen, enn året før. Veksten er klart høyest for de i aldersgruppen 40 til 49 år, hvor antallet er økt med 30 prosent det siste året. Samtidig ser vi at det har vært en større vekst for kvinner, med rundt 27 prosent flere er registrerte mottakere, mot 17 prosent for menn.
At veksten er større blant kvinner enn menn, kan ha en sammenheng med at det tidligere har vært en underdiagnostisering av tilstanden blant kvinner. Det er vanligere for kvinner å få diagnosen i voksen alder, samtidig har det vært en generell økning i antall kvinner med ADHD-diagnose de siste årene.
Kraftig økning i antall som slutter
I andre kvartal var det 14 700 personer som sluttet å motta AAP. Det er nesten 3 000 flere, enn tilsvarende periode i 2023. Størst vekst var det for de i aldersgruppen 50 til 59 år, hvor 3 900 personer sluttet på ytelsen, en økning på nær 35 prosent fra fjoråret.
Antallet som slutter på AAP måles ved at vi registrerer en stans i utbetaling på 2 måneder eller mer. Statistikken vil derfor alltid være forsinket med ett kvartal, sammenliknet med statistikken som viser antallet som begynner å motta AAP.
Basert på at antallet som begynner å motta AAP fortsatt holder seg høyt og at antall mottakere er stabilt, må vi anta at antallet som slutter også har vært høyt i dette kvartalet.
Se flere tall på statistikksiden til AAP-mottakere.
For mer informasjon, kontakt pressevakten hos Nav på presse@nav.no eller på telefon 400 03 144.
Fakta
Forlengelse av perioden med AAP
- Reglene om varighet er endret fra 1. juli 2022. For de fleste mottakere som har en stønadsperiode som utløper i perioden fra og med 30. juni 2022 til og med 30. oktober 2022 er det gitt en egen overgangsbestemmelse i folketrygdloven. Det er også gitt en overgangsordning i folketrygdloven for de som ved virkningstidspunktet ved lovendringen har arbeidsavklaringspenger etter unntaksreglene som gjaldt før 1. juli 2022.
- Fra og med 1. juli 2022 er det også gjort endringer i «karensbestemmelsen». Endringene innebærer en oppheving av bestemmelsen som har medført at personer i de fleste tilfeller må ha ventet 52 uker før det er mulig å søke arbeidsavklaringspenger på nytt dersom de har gått ut maksimal stønadsperiode.