4. Begreper, kjennemerker og grupperinger
4.1 Antall mottakere av arbeidsavklaringspenger
Alle som har mottatt arbeidsavklaringspenger i løpet av måneden. Etter juli 2020 er personer som utelukkende mottar en etterbetaling for tidligere periode eller utbetaling for justering av grunnbeløpet, tatt ut av statistikken. Fra januar 2024 vil alle historiske data være justert for dette. Det kan medføre at arkivet kan avvike noe fra tabeller for offisiell statistikk, som blir tatt ut etter januar 2024. AAP utbetales til mottakerne hver 14. dag på bakgrunn av innsendte meldekort. Ved manglende innbetaling, innberetning om ferie i hele meldekortperioden, eller arbeid over grensen for det som gir utbetaling, blir det ikke utbetalt arbeidsavklaringspenger for meldekortperioden. Det kan medføre at enkelte personer som ellers ville hatt rett på AAP ytelse, ikke kommer med i statistikken for perioden. Dersom utbetaling uteblir i to påfølgende måneder, vil det resultere i en avgang i statistikken, selv om vedkommende fortsatt kan være registrert med AAP rettighet.
4.2 Definisjoner av kjennemerker og grupperinger
4.2.1 Alder
Alder er definert som alder ved utgangen av måneden.
4.2.2 Geografi
Det hentes opplysninger om geografi fra PDL.
4.2.3 Befolkning
Befolkningsopplysningene hentes fra PDL. Vi har med alle personer i alderen 18-66 år.
4.2.4 Diagnose
Diagnose settes av lege og sendes til Nav på skjema «Legeerklæring ved arbeidsuførhet» ved søknad om arbeidsavklaringspenger. Nav legger dette inn i Navs saksbehandlingssystem Arena. Diagnosene er kodet etter standarden ICPC, versjon 2 («The International Classification of Primary Care»). ICPC er den internasjonale klassifikasjonen for helseproblemer, diagnoser og andre årsaker til kontakt med primærhelsetjenesten. Denne standarden brukes også for sykmeldinger i Norge.
Diagnosekodene er organisert etter organkode (bokstav), og en tallkode for den spesifikke diagnosen. Tallkodene er fordelt i «symptomer og plager» (kodenummer 1-29), «sykdomsdiagnoser» (kodenummer 70-99) og «prosesskoder» (kodenummer 30-69).
En oversikt over de ulike diagnosekodene er tilgjengelig hos Direktoratet for e-helse (https://www.ehelse.no/standardisering/standarder/icpc-2-den-internasjonale-klassifikasjonen-for-primaerhelsetjenesten) som er ansvarlig for kodesystemet i Norge.
Statistikken fordeler enkeltdiagnoser på hovedgrupper og undergrupper av diagnoser. Gruppene benyttes utelukkende av Nav for å bedre aggregere og beskrive statistikken.
4.2.5 Innvandrerbakgrunn
Personer med innvandrerbakgrunn er personer som er født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre, og som er registrert bosatt i Norge.
4.2.6 Tilgang
Tilgang er definert som at en person mottar AAP utbetaling i en måned, samtidig som denne ikke mottok utbetaling i de to foregående månedene.
4.2.7 Avgang
Avgang er definert som at en person mottar AAP utbetaling i en måned, samtidig som den ikke mottar AAP utbetaling i de to påfølgende månedene. Avgangsstatistikk vil alltid være forsinket med ett kvartal sammenliknet med beholdning og tilgang
4.2.8 Status før tilgang
Status før tilgang fordeles etter statusgrupper som anses som særskilt viktig for AAP. Opplysninger om status før tilgang hentes fra opplysninger om sykemelding samt registrert oppfølging i Arena.
4.2.9 Status etter avgang
Status etter avgang beregnes 6 måneder etter registrert avgang. Enkelte vil da være tilbake på AAP. Denne gruppen er gitt egen kategori fra 2021. Andre opplysninger hentes fra Navs fagsystemer og AA-registeret. Arbeid er definert som at en person ved utgangen av måneden, er registrert med et arbeidsforhold i AA-registeret med minst 4 timer avtalt arbeidstid per uke. Ettersom vi vi benytter en avgrensning på seks måneder tilsier det at denne statistikken har et ytterligere etterslep if.t avgangsstatistikken på 6 måneder. Det innebærer at siste tilgjengelige periode for å vurdere status etter avgang vil basere seg på dem som sluttet på ytelsen inntil 9 måneder tidligere, ved publisering. Kontroll av status 6 måneder etter avgang anses som et robust mål for overgangsstatistikk. Det innebærer at fordelingen aggregert vil endre seg mindre etter 6 måneder, enn hva den gjør i perioden før.
4.2.10 Status etter beholdning
Personer som slutter på AAP kan anses som en selektert gruppe med gitte kjennetegn som skiller seg fra de som til enhver mottar AAP. For å ta høyde for dette, og beregne en reell sannsynlighet for overgang, publiserer vi fra 2023 en oversikt over status etter beholdning. Denne tar utgangspunkt i alle som mottar AAP ila. en måned, og sjekker hvor disse befinner seg (status), 6 måneder senere. Denne statistikken vil være forsinket med 9 måneder fra publiseringstidspunkt. Statistikken var tidligere del av statistikknotat for AAP mottakere og personer med nedsatt arbeidsevne.
4.2.11 Varighet på AAP
Nav publiserer tall som viser varigheten på AAP. Her benyttes et mål som baserer seg på antall måneder med utbetalt AAP, målt fra enten første utbetaling av ytelsen, eller forrige opphold på mer enn 2 måneder (som følger avgangs og tilgangsdefinisjonen). Varigheten er derfor et statistisk mål som forsøker å måle hvor lenge en person har vært tilknyttet Nav med AAP-ytelsen fra starten, eller fra forrige opphold av betydning. I de tilfeller der en person har hatt opphold på 2 måneder eller mindre vil vi «glatte» over denne perioden og telle med evt. måneder med opphold i den totale varigheten. Det tilsier at i enkelte tilfeller vil den totale varigheten kunne overestimere det reelle antall måneder på ytelsen. Statistikken var tidligere del av statistikknotat for AAP mottakere og personer med nedsatt arbeidsevne.