Publisert 28. juli 2023
Ved utgangen av juli var 62 000 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak hos Nav. Dette utgjør 2,1 prosent av arbeidsstyrken og er en økning i antall ledige på 1 700 personer, justert for normale sesongvariasjoner.
– Arbeidsledigheten fortsetter å øke i juli. Økningen skjer i de fleste yrker, fylker og aldersgrupper. Det er normalt at det er en del bevegelse på arbeidsmarkedet i juli, blant annet fordi mange er ferdige med utdanning, militærtjeneste eller lignende. Ledigheten holder seg likevel på et lavt nivå, og det er mange ledige stillinger denne måneden. Så det kan være gode muligheter for å komme seg inn på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, består av 54 200 helt ledige (1,8 % av arbeidsstyrken) og 7 800 arbeidssøkere på tiltak (0,3 % av arbeidsstyrken). I tillegg var 17 300 personer delvis ledige (0,6 % av arbeidsstyrken). Totalt var det dermed 79 300 registrerte arbeidssøkere hos Nav ved utgangen av juli, noe som utgjør 2,7 prosent av arbeidsstyrken.
2 800 av de helt ledige er permitterte, og det samme gjelder for 1 900 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 0,2 prosent av arbeidsstyrken. Halvparten av de permitterte har yrkesbakgrunn fra bygg og anlegg (20 %), industriarbeid (16 %) og ingeniør- og ikt-fag (14 %).
I løpet av juli ble det registrert 11 000 nye arbeidssøkere. Det tilsvarer 700 per virkedag, justert for normale sesongvariasjoner. Personer som oppgir å ha mistet eller at de kommer til å miste jobben utgjør 34 prosent av de nye arbeidssøkerne, mens 12 prosent har sagt opp eller kommer til å si opp jobben sin. Ytterligere 11 prosent er usikre på jobbsituasjonen sin, mens like mange akkurat har fullført utdanning, militærtjeneste eller annet.
Figur 1 Utvikling i antall helt ledige, delvis ledige, summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, samt antall arbeidssøkere i alt per måned. Sesongjusterte tall.
Høyest ledighet innen reiseliv og transport
Antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte i de fleste yrkesgrupper fra juni til juli, justert for normale sesongvariasjoner. Målt i antall personer var økningen størst for personer uten registrert yrkesbakgrunn, med 700 flere enn i juni, fulgt av bygg og anlegg (300 flere). Innen reiseliv og transport ble det noe færre helt ledige og arbeidssøkere på tiltak i juli.
Ved utgangen av juli var bruttoledigheten høyest blant personer med yrkesbakgrunn innen reiseliv og transport (3,0 %), samt serviceyrker og annet arbeid (2,9 %). Den laveste ledigheten finner vi blant personer med yrkesbakgrunn innen akademiske yrker (0,7 %) og helse, pleie og omsorg (0,9 %).
Flere arbeidsledige personer i 30-årene
Antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte i alle aldersgrupper fra juni til juli, justert for normale sesongvariasjoner. I antall personer var økningen størst for personer i 30-årene, med 400 flere enn i juni.
Ved utgangen av juli var bruttoledigheten som andel av arbeidsstyrken høyest blant personer i alderen 20-24 år og personer i alderen 30-39 år (2,9 % hver). Den laveste ledigheten var blant personer som er 60 år og eldre, med 1,2 % av arbeidsstyrken.
Størst økning i Oslo og Innlandet
Justert for normale sesongvariasjoner økte antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak i alle fylker i juli, bortsett fra i Troms og Finnmark hvor antallet holdt seg stabilt. Økningen var størst i Oslo og Innlandet, med 4 prosent i hvert av fylkene.
Arbeidsledigheten var høyest i Oslo med 2,7 prosent av arbeidsstyrken. Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark har den laveste bruttoledigheten i landet, med 1,6 prosent av arbeidsstyrken hver.
Noe lavere etterspørsel etter arbeidskraft
I løpet av juli ble det registrert 26 900 nye ledige stillinger på arbeidsplassen.no. Det tilsvarer 2 000 nye stillinger per virkedag, justert for normale sesongvariasjoner. Sammenlignet med juli i fjor ble det registrert 4 prosent færre ledige stillinger per virkedag i år. Det er flest ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg (7 000), butikk- og salgsarbeid (2 700), samt reiseliv og transport (2 300). Sammenlignet med juli i fjor er det nedgang i antallet ledige stillinger innenfor de fleste yrkesgrupper, med unntak av jordbruk, skogbruk og fiske, undervisning, helse, pleie og omsorg og barne- og ungdomsarbeid. Nedgangen er størst for meglere og konsulenter (-31 %) og ingeniør- og ikt-fag (-25 %).
Hovedtall om arbeidsmarkedet - oversiktsside
For mer informasjon, kontakt pressevakten hos Nav på e-post presse@nav.no eller på telefon 400 03 144.
Fakta
Delvis ledige
En gjennomgang av data fra meldekortene de arbeidsledige sender inn til Nav, viser at om lag 18 prosent av de delvis ledige har arbeidet mer enn 35 timer i gjennomsnitt de siste to ukene. Andelen i juli 2023 er på et noe høyere nivå enn juli 2022. Dette vil både være personer som har skiftende arbeidstid og personer som er tilbake i arbeid, men som fremdeles sender inn meldekort. Antallet delvis ledige kan dermed være noe for høyt i statistikken til Nav. For nærmere forklaring om øvrige endringer, se Om statistikken.
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode.