Publisert 12. desember 2019 | Oppdatert 7. april 2020
Dette er blant funnene i Internrevisjonen i NAVs kartlegging av etatens feiltolkning av EØS-forordningen. Nå vil arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng etablere en juridisk avdeling med et særskilt EØS-ansvar, innføre ny arbeidsmetodikk inn mot EØS-lovgiving og bedre informasjonsflyten.
12. desember ble rapporten til NAVs internrevisjon presentert av revisjonsdirektør Terje Klepp. Oppdraget han fikk fra arbeids- og velferdsdirektøren den 29. oktober, var å finne ut hva som skjedde i NAV i forbindelse med at EØS-forordningene trådte i kraft i 2012, og hva som skjedde etter kjennelsene i Trygderetten i 2017 og fram til slutten av oktober 2019.
I rapporten framkommer det at det var en utbredt forståelse at NAVs praksis ikke var i strid med EØS-forordningen i forbindelse med at den trådte i kraft i 2012. Den viser også hvordan det mellom 2012 og 2017 med ujevne mellomrom ble stilt spørsmål i NAV om fortolkningen, uten at spørsmålene ble løftet til riktig nivå eller tatt tak i.
Det tok for lang tid fra 2017 til etaten endret praksis. Ifølge NAVs internrevisjon har dette flere mulige årsaker. Blant dem er:
- mangelfull EØS-kompetanse i NAV
- dårlig kapasitet i Arbeids- og velferdsdirektoratet
- misforståelser og dårlig kommunikasjon internt og eksternt
– Dette er en alvorlig sak. En feil tolkning av en EØS-forordning om retten til å ta med seg arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger ved opphold i et EU/EØS-land, har ført til urettmessige anmeldelser og krav om tilbakebetaling fra NAV. Påtalemyndigheten har tiltalt, advokater har prosedert, domstolen har dømt og fengselsstraffer er dessverre sonet. Dette på grunn av den store kollektive feiltolkningen. NAV tar sin del av ansvaret, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Ønsker å gjøre flere endringer i NAV
Internrevisjonens rapport avdekker blant annet at NAV ikke har hatt gode nok rutiner og metode for å sikre at EØS-regelverket ble tolket riktig.
Nå vil Vågeng blant annet etablere en ny avdeling i Arbeids- og velferdsdirektoratet.
– Jeg ønsker å samle relevant juridisk kompetanse i en ny avdeling. Rapporten viser at praksisen vi har hatt til nå, med flere juridiske miljøer, gjør oss sårbare og ikke gode nok til å løse komplekse juridiske problemstillinger.
Avdelingen skal ha et særskilt ansvar for EØS-rett og innføring av EØS-rettslig metode.
– Den skal gi autoritativ regelverkstolkning, ha ansvar for strategiske spørsmål og ansvar for NAV Klageinstans, sier Vågeng.
Dette skal forhandles med de ansattes organisasjoner.
– Med utgangspunkt i denne saken vil jeg gå gjennom hvordan direktoratet bedre kan samhandle med Arbeids- og sosialdepartementet for å sikre økt kvalitet, raskere avklaringer og god ansvarsfordeling. Det arbeidet må selvsagt skje i god dialog med departementet.
Informasjonsflyt og samhandling internt skal bli bedre
Mandag denne uken var direktør for NAV Innlandet, Bjørn Lien, på plass som fungerende ytelsesdirektør. Hans hovedoppgaver framover er å forbedre informasjonsflyten og samhandlingen i ytelseslinjen, og mellom ytelseslinjen og NAV-kontorene.
– Han skal også sørge for at arbeidet med å avdekke og rette opp feil pågår med uforminsket styrke, sier Vågeng.
Innsatsgruppen som arbeider med å finne ut hvem som urettmessig er blitt tilbakekrevd eller dømt som følge av feiltolkningen av EØS-forordningen. Omkring 50 personer jobber på fulltid med å rydde opp i feilene som er begått.
Må jobbe ut fra en EØS-rettslig metode
Samtidig som Internrevisjonen arbeidet, henvendte Vågeng seg til tre juridiske fakulteter i Norge. Hun ba eksperter i EØS- og trygderett komme med en helhetlig oversikt over hvilke EØS-rettslige forpliktelser NAV må forholde seg til, samt råd om hvordan NAV bedre kan ivareta EØS-rettslige forpliktelser.
– Jeg mottok rapporten deres tidligere denne uka. Den gjør det klart at det ikke er tilstrekkelig å ha utgangspunkt i den norske forvaltningstradisjonen – vi må jobbe ut fra EØS-rettslig metode. EØS-retten på dette området er omfattende og mangslungen. Det innebærer blant annet at folketrygdens regler må tolkes ut fra EØS-forpliktelsene, ikke basert i norsk rettstradisjon, som var vår innfallsvinkel i denne dypt beklagelige saken.
Går gjennom andre ytelser fra NAV
Vågeng har også satt ned en intern gruppe som går gjennom våre EØS-rettslige forpliktelser på andre områder i NAV utenom sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger. Gruppen skal levere en rapport i januar 2020.
- Les Internrevisjonens rapport: Kartlegging av fakta i EØS-saken
- Les rapport om NAVs EØS-rettslige forpliktelser
- Les mer om feiltolkning av EØS-reglene.
Pressekontakt
E-post: presse@nav.no.
NAVs pressevakt: 40 00 31 44 (mottar ikke sms).