Publisert 7. januar 2025 | Oppdatert 10. januar 2025
I hele landet, og i alle regioner, går NHO og Nav sammen om å få folk i jobb og skaffe bedriftene kompetent arbeidskraft.
– Det er nødvendig med et arbeidskraftløft hvis vi skal lykkes med å nå målet som regjeringen har satt om å få 150 000 flere i jobb innen 2030, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Mandag 6. januar overrakk Holte og NHO-direktør Ole Erik Almlid rapporten "Regionenes arbeidskraftløft" (pdf) til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
Bedrifter over hele landet har i møter med Nav gitt innspill til tiltak de mener er nødvendig for at de skal klare å få tak i den kompetansen de trenger. Til sammen er det foreslått mer enn 100 tiltak, og disse er oppsummert i rapporten.
– Jeg er glad for at vi har fått i gang dette samarbeidet, og at engasjementet er så stort. Det er midt i kjernen av det Nav skal jobbe med, og det er viktig at samarbeidet mellom Nav og bedriftene foregår lokalt. Vi får til mye mer når vi kjenner hverandre, sier Holte.
Kamp om arbeidskraften
Det er et stort og økende behov for arbeidskraft innen mange områder. Mange bedrifter får ikke levert eller produsert det de ønsker, fordi de mangler kompetanse. Samtidig har vi mange som står utenfor arbeidslivet fordi de ikke har den rette kompetansen. Vi har for mange seniorer som gir seg i arbeidslivet litt for tidlig og arbeidskraft som går tapt på grunn av høyt sykefravær. Tallenes tale er klar.
- 1 av 4 nordmenn mellom 15 og 74 år er ikke i jobb eller utdanning.
- 120 000 unge mellom 15 og 29 år var verken i jobb eller utdanning i 2023. Halvparten av dem fikk ytelser fra Nav.
- 170 000 årsverk går tapt som følge av sykefravær.
- Bare 1 av 3 over 55 år er i jobb.
Mange muligheter
– Det er nå vi må snu disse harde faktaene om til muligheter, sier Holte.
Han mener mye av nøkkelen til å lykkes ligger lokalt og på den enkelte arbeidsplass. Nav kan bidra med en rekke tiltak, og være både støttespiller og samarbeidspartner.
Rapporten ble overlevert arbeidsministeren i Gjensidiges lokaler i hovedstaden. Der har de jobbet aktivt for å beholde seniorer i jobb litt lenger, og har lykkes med det. I rapporten blir det å utsette avgang fra arbeidslivet beskrevet som en lavthengende frukt. Dersom norske arbeidstakere står ett år lenger i jobb, vil dette alene kunne gi 47 000 nye årsverk.
Hos Gjensidige har de sluttet å tilby sluttpakker til alle over 62 år. Isteden tilbyr de kompetansetiltak til alle.
– Det var inspirerende å høre hvordan Gjensidige aktivt jobber for å tilby kompetanseheving og sikre livslang læring til sine medarbeidere. Det er mye arbeidskraft å hente ved å sikre at man beholder folkene sine i jobb så lenge som mulig, sier Holte.